Jövőre már nem indítanak roncsautó-programot?

A környezetvédelmi tárca jövőre már várhatóan nem indít roncs-autóprogramot, ám erről még nem született döntés – jelentette ki kedden a HotNews-nak Rovana Plumb miniszter. Nyilatkozatának előzménye, hogy a programot az utóbbi időben a személygépkocsi-tulajdonosok és a roncsbegyűjtő cégek vezetői egyaránt bírálták.

Plumb személyes véleménye szerint a programról le kellene mondani, mert „már nincs hasznára sem a környezetvédelemnek, sem a gépparknak, sem a polgároknak”. Hozzátette, leállítása még vita tárgya lesz a minisztériumban.

Az Autógyártók és –Importőrök Szövetségének (APIA) alelnöke, Brent Valmar egy februári konferencián úgy fogalmazott: indulásakor (Borbély László RMDSZ-es politikus környezetvédelmi miniszteri mandátuma idején – szerk. megj.) a roncs-autóprogram rendkívül hatékony volt, ám az évek elteltével „kifulladt”, ezért várhatóan le kell mondani róla.

Az idei programban a járműtulajdonos tíz évnél idősebb autójáért egy 6500 lej értékű vouchert kap. A Környezetvédelmi Alap összesen 20 ezer értékjegyet bocsátott ki, 17 ezret természetes, illetve jogi személyeknek, 3 ezret közintézményeknek. Az új gépkocsi megvásárlásakor csak egy értékjegyet lehet felhasználni. A panaszok szerint a program második fordulójában csak az ügyeskedők kaptak értékjegyeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?