Tőzsdére teszi a kormány a Nuclearelectricát

Tőzsdén értékesíti a román kormány a Nuclearelectrica energiatermelő vállalat részvényeinek 10 százalékát, az erről szóló privatizációs stratégiát szerdán fogadta el a bukaresti kabinet.

Constantin Niță energiaügyi miniszter szerint a tőzsdére való bejegyzés nyomán Románia 350 millió lej bevételt remél. A Nuclearelectrica az ország egyik legfontosabb energiatermelő állami vállalata, amely egyebek között a cernavodai atomerőmű 1-es és 2-es reaktorát működteti.

A vállalat részvényeinek 90,2 százalékát az állam birtokolja a gazdasági minisztériumon keresztül, a többi a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok volt tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea pénzügyi alap tulajdonában van.
Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a Nuclearelectrica után másik két energiatermelő vállalatnak, a Hidroelectricának és az Oltenia energiaközpontnak a privatizációját is elindítják, akárcsak a Romgaz gázkitermelő vállalatét. Ezek esetében a kormány szintén kisebbségi részvénycsomagokat akar értékesíteni.

Románia megkésett az állami vállalatok többségi és kisebbségi részvénycsomagjainak privatizálásával, egyebek között emiatt kért haladékot június végéig a Nemzetközi Valutaalaptól a 2011-ben megkötött elővigyázatossági hitelszerződés lezárására.

Eddig a villamosenergia hálózatot birtokló Transelectrica és a gázvezetékeket üzemeltető Transgaz 15-15 százalékos részvénycsomagját értékesítette sikeresen a tőzsdén.

Kimaradt?