Marosvásárhely turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak

Marosvásárhely fejleszthetősége az idegenforgalom szempontjából volt a témája a Glocal Maros 2013 elnevezésű sorozat ötödik rendezvényének, amelyre elsősorban a turisztikai és szolgáltatói iparból, illetve a bankszakmából hívták meg a szervezők a szakembereket.

A globális és helyi (lokális) szavak összevonásából született meg a Glocal elnevezés, amely azt a Kulturális- és Tudományegyetem, illetve a polgármesteri hivatal által elindított projektet foglalja magába, amely Marosvásárhely kulturális, gazdasági, tudományos és művészeti fejlesztését tűzte ki céljául.

A szerdai rendezvényen helyi és magyarországi meghívottak tartottak előadást azokról a lehetőségekről, amelyek Marosvásárhelyen még kevésbé kiaknázottak, illetve mindarról, amit turisztikai szolgáltatók tehetnek közösen az intézményekkel és az önkormányzattal a turizmus fellendítése, a látogatók idevonzása érdekében.

Csegzi Sándor, a Kulturális és Tudományegyetem ideiglenes igazgatója, ötletgazda, a projekt kezdeményezője bevezetőjében elmondta: a város partnerek nélkül nem képes kimozdulni a holtpontról, ahol most van. „Valamikor az itt szerzett orvosi diplomát mindenhol elismerték a nagyvilágban, itt képezték a legjobb mérnököket” – mondta Csegzi, hozzátéve, hogy ma már mindez a múlté, b-kategóriásak lettünk. Szerinte a fellendülés egyik nagy lehetősége a turizmus, amely, ha összefog a kulturális intézményekkel, az önkormányzati és helyhatósági hivatalokkal, partnereket keres a bankszférában, az egyetemek keretében valamint a hazai és külföldi befektetők között, akkor néhány éven belül a város elérhet egy olyan szintet, amely Szebenből kulturális fővárost faragott.

A rendezvényen szó esett többek közt arról, hogy mit kell nyújtani az idegenforgalomban ahhoz, hogy a turisták ne csak átutazzanak Marosvásárhelyen, hanem néhány napot töltsenek a városban, illetve, hogy úticéljuk legyen a település.

Körmendi János egyetemi tanár, turisztikai szakértő a vendégigényekről és elvárásokról értekezett, beszélt a kínálati oldal vonzerejéről, arról, hogy mit tehet egy szolgáltató, hogy a vendég elégedetten távozzon és vissza is térjen. Mint mondta, nem elég egy szobát kiadni, szolgáltatásokat is kell nyújtani, az igényeknek eleget kell tenni.

Jó lenne, ha a marosvásárhelyi szállodákban, panziókban megszálló turisták informálódhatnának arról, hogy milyen látnivalók, programok vannak a városban, hol tölthetik el a szabadidejüket igényeik szerint. A kulturális rendezvények népszerűsítése mellett a sportesemények, a vásárok, a fesztiválok is vonzerőt jelenthetnek, amelyekről a vendéglátóknak kellene tájékoztatnia a vendéget. Az egyik legfontosabb követelmény az, hogy élményt nyújtson a vendéglátó a turistának.

Albel Andor, a Dél-Alföld termál Klaszter elnöke a szövetkezések előnyéről tartott előadást, arról, hogy a kisvállalatok, egyéni vállalkozók mennyivel jobban érvényesülnek, ha szövetkezetekbe tömörülnek.  

Molnár Rita, a Leora Consultink képviselője a motivációról tartott előadást, arról, hogy a cégeknek milyen motivációjuk lehet, valamint a cégvezető mellett az alkalmazottak bevonásával, folyamatos képzésével miként lehetne jó szolgáltatásokat nyújtó, minőségi idegenforgalmat működtetni. 

Kimaradt?