A GFR maradt versenyben a CFR Marfă privatizációjában

A Grup Feroviar Român (GFR) román kereskedelmi vasúti áruszállító vállalat maradt versenyben a román államvasút teherszállító részlege (CFR Marfă) többségi részvénycsomagjára kiírt pályázaton - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A GFR mellett a román Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz  GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium pályázott az állami vállalat többségi részvénycsomagjára. Ez utóbbi közölte, hogy a magánosítási folyamat nem volt átlátható, nem volt elég idő alaposan átvizsgálni az állami vállalat pénzügyi helyzetét, ezért nem tettek vételi ajánlatot. A Transferoviar Grup jelezte, fenntartja magának azt a jogot, hogy megóvja a privatizációs eljárást.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán kormányülésen kijelentette, hogy a közlekedési minisztérium megfelelően bonyolította le a privatizációs eljárást, és azért voltak kénytelenek rövid határidőket szabni, mert a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás szerint júniusig le kell zárni a magánosítási folyamatot.

 A privatizációs versenyből korábban az amerikai Omnitrax is visszavonult, miután a második körben érvénytelen ajánlatot nyújtott be. Az amerikaiak is kifogásolták a magánosítási eljárás gyors ütemét, illetve azt, hogy a kormány az eljárás idején döntött úgy, hogy eltörli az állami vállalatnak a román állammal szemben felhalmozott adósságait. Ezt az adósságot részvényekké alakítják át.

Relu Fenechiu közlekedési miniszter a múlt héten elmondta: Bukarest azt ígérte a CFR Marfă potenciális vásárlóinak, hogy állami adósságok nélkül privatizálja a vállalatot, és ez a szerződéskötéskor kell érvényes legyen, nem lett volna értelme az év elején eltörölni az adósságot, mert közben a cég újabbakat halmozott volna fel - magyarázta.

Az állam minimum 180 millió euróért akarja eladni a CFR Marfă 51 százalékos többségi részvénycsomagját. A privatizációs ütemterv szerint a hatóságok csütörtökön jelentik be, hogy a versenyben maradt GFR lesz-e a privatizáció nyertese.

Kapcsolódók

Kimaradt?