Kacsa volt a székelyföldi bérrobbanás

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján Hargita megyében idén februárban egy harmadával volt nagyobb a nettó átlagbér, mint egy évvel korábban, ami országos szinten messzemenően a legnagyobb növekedés, adta hírül a napokban a Gândul portál egy, a Business Forum gazdasági híroldalon megjelent írásra hivatkozva.

A második helyen Szilágy megye áll, ahol a munkavállalók átlagban 12,6 százalékkal kerestek többet, majd Arad megye következik 11,4 százalékos növekedéssel. A fővárosban mindössze 5,2 százalékkel nőttek a jövedelmek egy év leforgása alatt. Öt megyében csökkent a nettó bér, a legnagyobb mértékben Giurgiuban, 4,9 százalékkal és Fehérben, 4 százalékkal.

Az elemzés szerint a látványos növekedés ellenére Hargita megye országos viszonylatban még mindig csak a 14-ik helyen áll, 1369 lejjel. A legjobban Bukarestben lehet keresni, ahol a nettó átlagfizetés 2175 lej. A második helyen Gorj áll, majd három erdélyi és bánsági megye következik: Kolozs (1618 lej), Szeben (1583 lej) és Temes (1529 lej). Háromszék, amely szintén figyelemre méltó, 9,1 százalékos növekedést tud felmutatni a fent nevezett időszakban, még mindig csak 28-ik a megyék rangsorában, 1204 lejjel, Marosban pedig 1327 az átlagkereset, ami a 15-ik helyre jó. Jelenleg a romániai átlagos nettó bér 1660 lej.

Balási Csaba, a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint megmagyarázhatatlan a 33 százalékos statisztikai növekedés. „Nem látom semmi realiatását ennek az adatnak. Székelyföldön a gazdaság stagnál, sőt, inkább hanyatlik. A beruházások le vannak állva, a gazdaságélénkítő programok nem működnek. Kevés a megrendelés, a nagyvállalatok is gondokkal küszködnek. Itt minden vállalkozó örül annak, ha ki tudja gazdálkodni azt a minimális bért amit az alkalmazottakkal kialkudott, nem hogy jelentősen emelje a fizetéseket” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Balási Csaba, aki szerint a bérrobbanás csupán papíron következhetett be.

Nem felelnek meg a valóságban a sajtóban megjelent adatok, nyilatkozta a maszol.ro-nak Maria Elena Abos, a Hargita Megyei Statisztikai Hivatal igazgatója. Elmondása szerint a székely megyében idén februárban valóban magasabb volt a nettó reálbér, mint egy évvel korábban, 1066 lej, de a növekedés mértéke szerény, mindössze 3,5 százalék, ami országos szinten gyenge eredménynek számít. A nettó bér tekintetében a megyék rangsorában így Hargita nem a 14-ik, hanem az utolsó helyen áll, még a moldvai megyék is megelőzik, az utolsó előtti Vasluiban átlagosan havi 1,083 lejt visz haza egy munkaviszonnyal rendelkező személy.

A szóban forgó cikkben egyébként kizárólag a Hargitára vonatkozó információk tévesek, minden más megye adatai reálisak, mondta Maria Elena Abos.

 

Kimaradt?