Elveszti egyensúlyát a dán bankrendszer

Likviditási probléma alakulhat ki a dán regionális bankoknál, ugyanis idén és jövőre csaknem 400 milliárd korona (mintegy 66 milliárd dollár) összegű forrásuk jár le, ám a refinanszírozás nem megoldott - számolt be a Bloomberg.

A központi bank nem tud tőkét adni nekik - nyilatkozta a Nykredit koppenhágai szakértője.

Szerinte az érintett bankoknak három lehetőségük van: csökkentik mérlegfőösszegüket, összeolvadnak vagy nyereségesebb működésre állnak át. Ez utóbbi azonban most a legnehezebb számukra.

400 milliárd koronányi forrást kell megújítaniuk a dán reginonális bankoknak, aminek döntő része 2012-re és 2013-ra koncentrálódik. Ennek közel 12 százaléka alárendelt kölcsöntőke. {loadposition kmn}

A refinanszírozás valószínűtlen opció, ugyanis a tőkepiacon csak a legbiztonságosabb hiteleket újítják meg a befektetők - nyilatkozta a dán pénzügyi felügyelet egyik vezetője.

A dán regionális bankok továbbra is küszködnek az Európában egyedülállóan szigorúnak számító dán szabályozással, amely szerint tartós fizetésképtelenség (inszolvencia) esetén a magasabb besorolású (senior) kötvények tulajdonosainak is meghatározott szabályok szerint osztozniuk kell a vezteségben (bail-in).

Tavaly ráadásul Dánia közepes méretű bankjainak kétharmada veszteséges volt, ami leginkább az ingatlanpiaci válság elhúzódásának tudható be.

A legnagyobb bankok (köztük a Danske Bank) számára ugyanakkor továbbra sem jelent nehézséget a kötvénykibocsátás, vagyis a likviditási problémák a kis- és közepes méretű bankokat sújtják különösen.

Kimaradt?