Napi 1 millió eurót veszít a hazai gyógy- és wellnessturizmus a járvány miatt

A wellness hotelek 60-70 százalékos visszaesésre számítanak 2019-hez képest.

„A gyógyszállók és wellness hotelek több mint 60 százaléka csődbe megy az év végéig. Sürgősen meg kellene érteni, hogy az ágazat megszűnését kockáztatjuk. A beruházásokat befagyasztottuk, a kilátások pedig drámaiak. Készek vagyunk tiltakozó akciókba kezdeni, ha nem hoznak sürgős intézkedéseket” – nyilatkozta a közelmúltban Nicu Rădulescu, a Romániai Gyógyturizmus Munkáltatói Szervezetének az elnöke. Az érdekvédelmi szervezet becslései szerint az ágazatnak napi 1 millió euró kiesést okoz, hogy nem nyithatnak meg a beltéri medencék és wellness központok.

Egyetlen jó hónap

Osztja kollégája véleményét Andrei Rusu, a magyar Ensana tyulajdonában levő szovátai Thermal Hotel ügyvezető igazgatója is. „A készenléti állapot meghosszabbítását követően semmi remény nincs arra, hogy a beltéri részlegek megnyissanak. A turizmus leállt, egyre kevesebb a vendégünk, a cégünk három szovátai szállodájából csak egy üzemel. Idén egyetlen jó hónapunk volt, az augusztus, amikor a kihasználtság 80 százalékos volt. A Medve-tóval volt szerencsénk, amely valamennyire vonzóvá tette Szovátát. Az idei forgalmunk a tavalyinak kevesebb, mint 40 százalékát teszi ki” – nyilatkozta a Maszolnak Andrei Rusu.

Hasonló a helyzet más erdélyi üdülőhelyeken is. A Félix-fürdő legnagyobb vendéglátóipari vállata, az öt szállodát működtető SCT Felix az idei év első nyolc hónapjában 25 ezer vendéget fogadott, míg 2019-ben 45 ezret. A forgalom drasztikus csökkenése az első félévben 2 millió eurós bevétel kiesést okozott a cégnek. A legjobb hónapjuk az augusztus volt, amikor 15 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint tavaly. A legnagyobb visszaesés a külföldi üdülők számában mutatkozott: tavaly 1 500 határon túli vendégük volt, többségük német és izraeli, idén azonban csupán 200.

Tavaszig bezárnak

A nagyváradi önkormányzat tulajdonában levő Nymphea aquapark is csak kínlódott idén. A népszerű létesítmény tavaly 2,5 millió euró nyereséget termelt, idén azonban az üzemeltető már egy minimális profittal is megelégedne. Az év hátralevő részében a Nympheának már egy lej bevétele sem lesz, mivel a hűvös idő beálltával az aquapark bezárt.

A herkulesfürdői, négycsillagos Afrodita wellness hotel menedzsmentje a éves szinten a forgalom akár 70 százalékos visszaesésére számít 2019-hez viszonyítva. „Nyáron 40 százalékkal kevesebb vendégünk volt, mint amire a járvány kitörése előtt számítottunk. Ha a belső medencéket továbbra sem nyithatjuk meg, akkor év végére a visszaesés mértéke 60 és 70 százalék között lesz” – tájékoztatták a szálló képviselői a Ziarul Financiar gazdasági napilapot. A helyzetet súlyosbítja, hogy a járvány megelőzési intézkedések miatt a hotelek működési költségei megnőttek. Az Afrodita esetében a költségnövekedés legkevesebb 15 százalékos.

A Félix-fürdőben található négycsillagos Aqua President valószínűleg bezár októberben, s majd csak jövő júliusban nyit meg ismét. A tulajdonos azt mondja, annak ellenére, hogy augusztus és szeptember jó hónapok voltak, éves szinten a tavalyi árbevételnek kevesebb, mint 40 százalékát érték el. „Augusztusban 60-70 százalékos volt a kihasználtságunk. Tavaly 84 százalékos kihasználtsággal zártuk az évet, idén 25 százalék körül lesz” – nyilatkozta Jean Podilă, a szálló tulajdonosa.

Az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezetének az adatai szerint tavaly 2,27 millió vendég vette igénybe a hazai gyógy- és wellness turizmus szolgáltatásait, s 367,5 millió eurót költöttek.

(Nyitókép: booking.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?