Cseke Attila: ismét a Bechtel cég járt jól

Felháborítónak tartja Cseke Attila képviselő, hogy a kormány kifizet 37 millió euró kártérítést a Bechtelnek az amerikai céggel kötött szerződés felbontása miatt, ám nem tud előteremteni még 213 millió eurót, hogy elkészülhessen az észak-erdélyi autópálya Bors és Beretyószéplak közötti, 64 km-es szakasza.

Az RMDSZ-es politikus a maszol.ro-nak elmondta, a Ponta-kabinet egy héttel ezelőtt nem a 2004-ben aláírt, 415 km sztráda megépítéséről szóló szerződést bontotta fel a Bechtellel, hanem ennek egy újratárgyalt változatát. Emlékeztetett arra, hogy Anca Boagiu akkori szállításügyi miniszter 2011-ben új feltételeket alkudott ki az amerikaiakkal. Az új szerződésben az állt, hogy átadják az Aranyosgyéres és Gyalu közötti 52 km-es szakaszt és megépítik a Bors és Berettyószéplak közötti 64 km-es szakaszt, olcsóbb kilométerenkénti áron, mint ahogy az eredeti szerződésben szerepelt.

„Vagyis a múlt héten felbontott Bechtel-szerződés tulajdonképpen már csak 64 km sztráda megépítéséről szólt” – szögezte le. Ez a szakasz már több mint negyven százalékban elkészült, a munkálat befejezése 250 millió euróba kerülne. Cseke szerint ennyit kellett volna még az állami költségvetésből előteremteni, ám a kormány erre nem volt hajlandó.

„A költségvetés vitájakor személyesen kértem a miniszterelnököt, amikor az RMDSZ-frakcióhoz látogatott, hogy teremtsük elő a pénzt. Persze, nagy összeg, de ha azt nézzük, hogy 64 km autópálya készül el belőle, és Magyarország már régóta várja a romániai jelzést, hogy nekifoghasson a Debrecen-Bors közötti sztrádaszakasznak, már nem is olyan sok pénz” – fejtette ki a képviselő.

Csekét aggasztja, hogy a negyven százalékban elkészült szakasz most parlagon hever, és szerinte kevés az esélye annak, hogy egyhamar befejezik. „Szerintem a Bechtel ismét nagyon jól járt. Nem hinném, hogy a 63 km-es szakaszt a következő öt-tíz évben sikerült átadni a forgalomnak” – fogalmazott a politikus.

Borúlátását azzal indokolta, hogy a kormánynak minden jel szerint már a dél-erdélyi autópálya jelenti a prioritást. “Victor Ponta már el is mondta, hogy Aranyosgyérest összekötik Szászsebessel, ezzel Kolozsvárt bekötötték a dél-erdélyi autópályába, s ezzel letudják az egészet” – magyarázta.

Az országos jelentőségű infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli minister, Dan Șova múlt kedden jelentette be, hogy a kormány hosszas alkudozások után felbontotta a szerződést az észak-erdélyi autópálya megépítésével megbízott Bechtel vállalattal. A szerződésbontás ára 37,2 millió euró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?