Leáldozóban a készpénz napja?

Elég lesz egy nevet bemondani Amerikában, máris lekerül a hitelkártyáról a Starbucks üzleteiben vásárolt termékek ára – és újabb szeg kerül a készpénz koporsójába.

A Starbucks üzleteiben ősztől a Square mobilfizetési megoldásával lehet majd fizetni – jelentette be csütörtökön a két cég. Az okostelefonokra letölthető szoftver, a telefon gazdájának hitelkártyáját „helyettesíti".square-up

Eleinte úgy fog működni, hogy a vevőnek fel kell majd mutatnia a telefonján egy vonalkódot a pultosnak.

Egy már folyamatban lévő GPS-es fejlesztés révén később úgy néz majd ki: a GPS révén érzékeli majd az üzlet rendszere, hogy olyan személy tartozkodik a helyiségben, akinek a telefonján ott a szoftver, és rögtön megjeleníti az illető nevét és fotóját a pultos számítógépén kiválasztható vevőként.

Ekkor a vásárolónak csak be kell mondani a nevét, hogy a pultos összevethesse a személy nevét és arcát a számítógépén megjelent információkkal.

A Square eddig attól vált ismertté, hogy a kisvállalkozások számára nyújtott egy olcsó és egyszerű hitelkártyás-fizetési lehetőséget: egy parányi kis szerkezetet adnak a fizetést elfogadó cégeknek ingyen, amelynek segítségével egy okostelefon vagy iPad is elég a vevő bankkártyájának leolvasásához.

{loadposition kmn}

A tranzakció összegéből a Square 2,75 százalékot nyel el, amelyen (feltehetően) osztozik a hitelkártyát kibocsátó céggel, ennyi a fizetési folyamat összes költsége.

A Square által gyártott szerkezet elterjedése az Egyesült Államokban ősztől közelebb hozza a készpénz eltűnését – kommentálja a bejelentést a New York Times cikke.

A Starbucks ugyanis akkora volument képvisel a kiskereskedelemben, amely már ráveheti a kisebb vállalkozásokat, hogy megfontolják akár a mobilfizetési mód elfogadását is.

Kimaradt?