Romániába legnagyobb a behajthatatlan követelésekből eredő veszteség

Európában minden korábbinál magasabbra, 350 milliárd euróra emelkedett tavaly a behajthatatlan követelésekből eredő veszteség; Görögország, Bulgária és Szlovénia mellett Romániában a legrosszabb a helyzet – jelentette be Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója cége budapesti sajtótájékoztatóján.

A felmérésben részt vevő 31 ország közül mindössze négy (Dánia, Finnország, Izland és Svédország) látta úgy, hogy a behajthatatlan követelésből származó vesztesége csökkent - ismertette a vezérigazgató.

A felmérés alapján Németországban sem volt növekedés a leírt követelések területén, azonban a vállalatok közötti jövőbeni kockázat a felmérés tapasztalatai szerint jelentősen megnőtt. Az Egyesült Királyságban a leírt követelések aránya tovább emelkedett egy már eleve magas szintről, Franciaországban pedig még mindig magas a jövőbeni kockázat lehetősége.

Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban nagy és növekvő a fizetési késedelemből eredő veszteség aránya, míg Spanyolországban és Olaszországban óriási a kinnlévőség időtartama, és a kiegyenlítés időtartama is hosszú. Bár Franciaország jobb helyzetben van, a vállalkozások nagy része azt tapasztalja, hogy az adósok miatti kockázatuk nőtt az elmúlt 12 hónapban.

A dél- és kelet-európai államok hosszú fizetési határidőkkel küzdenek, nagyon magas szintű a fizetési mulasztás aránya és széles körben pesszimisták azt illetően, hogy képesek lesznek-e valaha kikerülni a jelenlegi válságból. Görögország az az ország, amely az Európai Fizetési Kockázati Indexén az extrém 195-ös értéket érte el a lehetséges 200-ból, míg Finnországban a legalacsonyabb a kockázat 125-ös mutatóval.

Az, hogy a fogyasztók és a vállalkozások körében, valamint a közszférában képtelenek időben rendezni számlákat, azt eredményezte, hogy 2,8 százalékról 3 százalékra nőtt a leírt behajthatatlan követelések mértéke. Ez mintegy 7 százalékos növekedést eredményezett a behajthatatlan követelések terén Európában, ami együttesen 350 milliárd eurót tesz ki a felmérésben résztvevő országokat illetően.

Egyenként nézve az országokat, a helyzet Görögországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában a legrosszabb - derül ki a jelentésből.

Kimaradt?