A Schweighofer megkapta az urbanisztikai bizonylatot Rétytől

A rétyi önkormányzat jóváhagyta a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó gyár létesítéséhez szükséges urbanisztikai bizonylat kiállítását. Ezt megelőzően a község vezetése a hozzá tartozó öt településeken közvélemény kutatást végzett, aláírásokat gyűjtött.

A mintegy kétezer lakosból közel ezret kérdeztek meg, akarja vagy nem, hogy az osztrák befektető gyárat építsen a településen, és a válaszadók 97 százaléka támogatta annak létesítését, számolt be hétfőn Dálnoki Lajos polgármester, aki szerint az aznapi ülésen a tanácstagok, két tartózkodás mellett megszavazták az urbanisztikai bizonylat kiállítását.

A Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor lapunknak kifejtette: nem tudják megtagadni az urbanisztikai engedély kiadását, ha az iratot a vállalkozó a törvényeket betartva igényli. A bizonylatban azonban azt kérik a Schweighofertől, hogy az építkezési engedély megszerzéséhez a tucatnyi szakhatóságtól szerezzen be véleményezést.

 Az osztrák befektetőnek ezután egy éve lesz, hogy hatástanulmányokat kérjen a környezetvédelem, közegészségügy, vízügy, útügy és talajfeljavító vállalattól, a mezőgazdasági igazgatóságtól, geológusoktól, a védelmi és a belügyminisztériumtól, a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI), illetve régészeti feltárást is kell végeznie. Ha az összes hatóság pozitívan véleményezi a beruházást, csak akkor állítják ki az építkezési engedélyt a 70 hektáros rétyi területre.

A háromszéki tanácselnök szerint törvényesen és tisztességesen kívánnak eljárni, úgy, hogy egyenlő távolságot tartanak a beruházást ellenző és azt támogató álláspontok között. A politikus szerint a Kovászna megyei tanács feladata, hogy segítse a munkahelyteremtést és az ipar megtelepedését, de nem mindenáron, először megnyugtató válaszokat kell kapni a felmerült kérdésekre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?