Kevesebb krumpli terem idén a szárazság miatt

A forró tavaszi időjárás és az ismét rendkívül száraznak ígérkező nyár meghiúsíthatja a termelők elvárásait Ioan Belea, a Burgonyatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint, tájékoztatott a marosvásárhelyi rádió.

Romániában tavaly összesen 2,5 millió tonna krumpli termett. Ez az elmúlt tíz év leggyengébb termésének számított - mondta Belea. Kovászna megyében idén mintegy 1000-1200 hektárral kevesebb területre ültetnek krumplit, mint tavaly - mondta a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Könczei Csaba.

Kovászna megyében tavaly egy hektárról átlag 9500 kilogramm krumplit gyűjtöttek be a gazdák, miközben a sokéves átlag 20 tonna volt hektáronként. A szakhatóság adatai szerint a háromszéki gazdáknak 70-80 százalékos jövedelemkiesést okozott a tavalyi szárazság, a kistermelők el sem tudták adni terményüket.

Hargita megyében is kevesebb krumplit ültettek idén, mint tavaly. A becslések szerint eddig körülbelül nyolcezer hektáron ültettek pityókát - mondta a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Török Jenő.

Kimaradt?