Ügyfelei álmaiból építkezne a Ferrari

A tavalyi év a Ferrari történelmének legnagyobb darabszámú eladását hozta. Az olasz márka célja azonban nem a tömegek megfogása, így legújabb interjújában a márkafőnök más utat jelölt ki a nyereségesség fokozására. Luca di Montezemolo a napokban beszélt a tervekről.

Már idén is kevesebb kocsit kívánnak eladni, mint a 7318 eladást produkáló tavalyi esztendőben, viszont összességében többet szeretnének keresni rajtuk. Így megőrizhető marad a márka exkluzivitása, amelyért a vásárlók hajlandók a busásabb árat megfizetni. „A Ferrarival egy álmot vásárolnak ügyfeleink, akiket biztosítani kell afelől, hogy ezt az álmot megőrizzük” – mondta Montezemolo.

„Ennek megfelelően lelassítjuk a gyártást. Az elmúlt évek növekedését a feltörekvő piacok hozták. Alapvető célunk az exkluzivitás megőrzése. Kevesebbet gyártunk, megőrizve a gépkocsik piacra jutásának eddigi iramát, ezzel megőrizve a használt modelljeink értékét is.” Hogy mik a konkrét célok? Montezemolo elmondása szerint 2013-ban kevesebb mint 7000 új autó kulcsától válnak meg, amelyhez még jön a LaFerrari 499-es darabszáma, vagyis lényegi csökkentést nem terveznek, a cél inkább csak a status quo fenntartása.

A Ferrari vezére a jövőbeli tervekről is beszélt. „Ha valaki négyajtós szedánt vagy SUV-t keres, a Maseratinál megtalálja. Nem fogunk eltérni a jelenlegi csapásiránytól.” Állítása jogos, a Maserati ugyanis a termékportfólió erőteljes bővítésébe kezdett, még jobban felkészülve arra, hogy magához vonzza a Ferrarinál többre, ám mégis kevesebbre vágyó vásárlókat.

Kimaradt?