RMDSZ: hatástanulmány szükséges a Schweighofer beruházásról

Az RMDSZ szükségesnek tartja egy hatástanulmány elkészítését az osztrák Holzindustrie Schweighofernek a székelyföldi Rétyre tervezett fafeldolgozó óriásüzemével kapcsolatban.

A szövetség által szervezett nagyszebeni gazdasági szeminárium szünetében Borbély László RMDSZ-alelnök az MTI-nek nyilatkozva hibának tartotta, hogy az osztrák beruházó nem tájékoztatta megfelelő mértékben a térség lakosságát az üzem létrehozásának a hatásairól.

Borbély László ugyanakkor megjegyezte, nem kedvezne a Székelyföldnek az az üzenet, hogy ott nem látják szívesen a befektetőket. Azt is fontos szempontnak nevezte, hogy a cég a törvényesen megszabott kvóták alapján kivágott fát dolgozná fel a rétyi üzemében, és nem nyersanyagot akar exportálni Székelyföldről.

Az RMDSZ alelnöke azt tartotta a szövetség feladatának, hogy megkeressék - a félelmek szerint nyersanyag nélkül maradó - helyi fafeldolgozó cégek támogatásának a módját, és az erdészeti törvény módosításával szabjanak gátat az illegális fakivágásoknak.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa március 28-án jelentette be Sepsiszentgyörgyön, hogy 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít Réty községben, amely 650 alkalmazottal 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

Míg az osztrák beruházó Olosz Gergelynek, az RMDSZ Kovászna megyei szenátorának mondott köszönetet a cég székelyföldi megtelepedéséért, Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei képviselője, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette, három éve dolgozik azon, hogy a  Holzindustrie Schweighofer ne tudjon gyárat nyitni Székelyföldön.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?