Borbély: centralizálni kell az EU-források lehívását

Románia akkor lehet sikeres az EU-források lehívásában, ha központosítja a folyamatot - jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken Nagyszebenben, a szövetség által szervezett gazdasági szemináriumon.

Borbély László sarkalatos kérdésnek tekintette, hogy Romániának a 2014-2020-as EU-költségvetés időszakában milyen arányban sikerül lehívnia a számára elkülönített uniós forrásokat. Megemlítette, a 15 százalék körüli forrásfelhasználásával Románia az utolsó helyen szerepel az EU statisztikájában.

Úgy vélte, akkor sikerülhet javítani az arányt, ha a nagy projektek menedzselését kivennék a megyei és a helyi önkormányzatok kezéből, és egy jól felkészült szakemberekből álló központi szervre bíznák. A politikus szerint erre azért lenne szükség, mert az önkormányzatok szintjén nincsen meg a szükséges szakértelem az EU-s projektek lebonyolításához.

Borbély László a konferencia szünetében az MTI kérdésére elmondta, az RMDSZ párbeszédet kezdeményez a román pártokkal a 2014-2020-as EU-költségvetés romániai lebontásáról. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság nem találta kielégítőnek, és visszaküldte a román kormány által benyújtott stratégiáját. Az RMDSZ alelnöke megemlítette, a szövetség elkészítette az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amelyet a bukaresti kormánynak is a rendelkezésére bocsátott.

A politikus a gazdasági tervezésben és a tervezett régióátalakításban is a szakértelmet hiányolta a bukaresti intézkedésekben. "Nem láttunk olyan koherens véleményt, amely azt sugallná, hogy a kormánynak van elképzelése" - jelentette ki.

Az RMDSZ alelnöke a régóátalakításnál éppen a vélt centralizálási törekvéseket sérelmezte. "Úgy látjuk, a régióknak szánt adminisztratív hatáskörök a megyéktől vesznek el kompetenciákat, nem Bukaresttől" - jelentette ki. Úgy vélte a romániai politikában az RMDSZ az egyetlen olyan szereplő, amelyik mind a gazdasági fejlesztés terén, mind a régióátalakítás terén szakmailag megalapozott álláspontot képvisel.

A nagyszebeni konferencián Románia 2013-as gazdasági kilátásairól szólva Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy Romániában a pénzügyi ellátórendszer segíti, stabilizálja a román gazdaságot. A gazdasági szakember befektetési lehetőséget látott abban, hogy román infrastruktúra fejlettsége messze az uniós átlag mögötti.

Kimaradt?