Hargita megye: katasztrofális a krumplitermés

Idén alig lesz pityóka Székelyföldön, legalábbis eladható burgonyából igen alacsony a termés a térségben.

A szakminisztérium, illetve a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság a kezdeményezésére átfogó kárfelmérés folyik a térség gazdaságaiban.

A szárazság Hargita megyében már eddig 30-100 százalékos terméskiesést okozott, ezen az elmúlt hónap néhány napos esőzései sem segítettek.

Zajlik a kárfelmérés

A Hargita megyei burgonyatermesztők egymás után két igen rossz évet tudhatnak maguk mögött: tavaly a túltermelés, idén a szárazság miatt kerültek csődközelbe.

Török Jenő illetve a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője a maszol.ro megkeresésére elmondta: a kárfelmérés nem csak megyeszinten folyik, hanem községszinten is felmérik, hogy a különböző növényeket mennyire érintette az aszály.

„Az érintett települések önkormányzatainak a közreműködésével végzik a kárfelmérést, de a gazdákat, illetve a kereskedelmi társaságokat egyénenként is megkeresik, parcellánként végzik a kárfelmérést" – magyarázta az intézményvezető.

Hozzátette: a felmérés utáni értékeket a marosvásárhelyi meteorológiai szolgálat részletes adataival is alátámasztják, az adatokat Bukarestbe küldik, és ezekre hivatkozva kérik majd Hargita megye katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítását.

A termés fele odaveszett

A legtöbb parcellán 5-10 tonnás hektáronkénti termésre számítanak.

A terméskiesés leginkább a korai fajtákat érintette, valamivel jobb lesz a hozam a késői fajták esetében, ugyanis az utóbbiak esetében a július végi esőzések még segítettek valami keveset – részletezte a helyzetet Török Jenő. katasztrofa field

Rámutatott: nem csak a burgonyatermés érintett. A búza esetében valamivel jobb a helyzet, a korábbi évek átlagához képest 30-35 százalékos a terméskiesés, a burgonya esetében 60-80 százalékos a korai, illetve 40-60 százalékos körüli a késői fajták terméskiesése, a cukorrépa esetében még nem készült átfogó felmérés, de a kéthónapnyi csapadékhiány nagyon megviselte ezt a növényt is.

"Ami a csapadékmegoszlást illeti, nagyon vegyes a kép, nem lehet élesen elhatárolni egymástól a többé, vagy kevésbé érintett területeket. Annyit lehet csupán elmondani, hogy a Gyergyó, vagy a Csíki medence esetében a medence középső része mindig szárazabb, mint a hegyekhez közel eső területek, így értelemszerűen ezeken a területeken változó a termés érintettsége is" - fogalmazott  az intézményvezető. {loadposition OTP}

Megoldások...

„Megoldást jelenthetne az utóbbi évek száraz, meleg időjárására az öntözés, vagy ha a gazdák szívósabb, szárazságtűrőbb burgonyafajtákkal próbálkoznának" – vélekedett Török.

A megye egyes területein sok az elhagyott kavicsbánya, ezekben akár a tavaszi olvadáskor keletkező hólevet egy ideig tárolni lehetne és öntözésre felhasználni – tette hozzá.

Apró a krumpli

„Nem tudom, hogy mi lesz, fogalmam sincs! Ezt az évet valahogy lezárjuk, aztán meglátjuk. Ha a termés eléri a sokévi átlag 50 százalékát, akkor az még a jobbik eset" – mondta a maszol.ro-nak a lázárfalvi Virág György, aki mintegy 60 hektáron termeszt burgonyát.aprokurumpli

Kifejtette: nem az a legnagyobb baj, hogy kevés fészek termett, hanem a pityókaszemek nagyon kicsik, a szárazság miatt nem nőttek meg.

Kölcsön is terheli a gazdaságot, amit decemberig valahogyan törleszteni szeretne, majd jövőben egy újabb kölcsönnel megint belevágna a krumplitermesztésbe.

„A Török Jenő által javasolt vízgyűjtésre Lázárfalván nincs lehetőség" – tette hozzá a gazda.

Kimaradt?