Háromszéki orvosok is tiltakoznak az osztrák beruházás ellen

Sepsiszentgyörgyi orvosok, egészségügyi dolgozók egy csoportja beadvánnyal fordult a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalhoz és a megyeszékhelyi önkormányzathoz, aggodalmukat fejezik ki az osztrák Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett faipari beruházásának egészségkárosító jellege miatt – írta csütörtökön a Háromszék.

Beadványukban olyan veszélyekre, lehetséges légúti betegségekre figyelmeztetnek, amelyek Alsó-Háromszék egész lakosságát, így a sepsiszentgyörgyieket is érintik. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályának két főorvosa, Blényesi Olga és Jakab Emese kezdeményezte a beadvány megfogalmazását, de azt a kórház több orvosa, asszisztense aláírta.

Blényesi Olga a napilapnak elmondta, gyulafehérvári származású, ismeri az ottani és szászsebesi viszonyokat, így tudja, hogy amióta Szászsebesen elindították a Rétyre tervezetthez hasonló fafeldolgozót, a térségben megnőtt a légúti, asztmás és allergiás megbetegedések száma, ködös időben a lakosságot jobban megviseli a rossz levegő, fulladozási tünetekre panaszkodnak, „az embereknek nehéz ott élni”. A sebesiek az illetékes hatóságoknál is tiltakoztak, ennek a közegészségügyi intézményekben, médiában nyoma van, de hiába, a „gyármonstrum” tovább működött.

Mostani beadványukban a sepsiszentgyörgyiek azt kérik a környezetvédelmi hivataltól, küldjenek egészségügyi, környezetvédelmi szakembereket Szászsebesre, és tájékoztassanak hitelesen, tárgyilagosan az ottani környezetszennyezésről, illetve annak hatásáról, mert ők úgy tudják, nagy a szennyezés mér­téke, sokat romlott a levegő minősége. Ugyanakkor arra is kíváncsiak, szakemberek szerint a formaldehides technológia révén pontosan mi kerül a környezetbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?