Áruházlánci ármustra: a Carrefour a legolcsóbb

Van, aki a Realra esküszik, van, aki a Penny Marketre, s akadnak olyanok is akiket semmi sem ingathat meg hitükben, hogy mindegy hol vásárolnak, az áruházláncok ugyanis kartellben dolgoznak, megközelítőleg azonos árakkal. Precíz és objektív módszertan alapján annak jártunk utána, hogy vannak-e lényegi különbségek az általános fogyasztási javakat árusító áruházláncok árai között?

A kutatáshoz a következő tizenkét ismert, széles körben forgalmazott terméket választottunk: Napolact tej (3,5 százalékos zsírtartalom, 1 liter), Atifco rizs (kerek szemű, 1 kg), Coroniţa cukor (zacskós, 1 kg), Floriol étolaj (napraforgó, 1 liter), Băneasa liszt (nullás, 1 kg), Cristim Salam Săsesc (350 gr), Delma margarin (400 gr), Hochland sajt (450 gr), csirkecomb (csontos, 1 kg), Ariel mosószer (2 kg), Colgate fogkrém (50 gr), Dove szappan. Abban az esetben ha valamely áruházláncban ezek egyike nem volt éppen kapható, akkor egy azonos árkategóriás termékkel helyettesítettük be.

Az összehasonlítást egyetlen nap alatt végeztük el, hat áruházlánc kolozsvári egységeiben. A vizsgált áruházláncok között hipermarketek (Carrefour, Real, Kaufland), szupermarketek (Billa) és diszkont áruházak (Profi, Penny Market) is vannak.

A tanulmányba nem foglaltuk bele a Metrót és a Selgrost, mivel ezekben csak a vásárlói kártyával rendelkező ügyfeleket szolgálják ki, illetve sajátos üzletpolitikája miatt a Lidlt, mely javarészt saját márkanevű termékeket forgalmaz, s így ezek nem hasonlíthatóak össze mérvadó módon a konkurencia által árusított termékekkel. A vizsgált termékek alapárát vettük figyelembe, eltekintve az éppen érvényes kedvezménytől.

Az összehasonlításból az derül ki, hogy a legalacsonyabb árakkal a Carrefour dolgozik (a megállapítás a francia cég hipermarketjeire érvényes csupán, a Carrefour Market néven üzemeltetett szupermarketekre nem), a kiválasztott 12 termék közül ugyanis nyolc itt volt a legolcsóbb. Három terméket a Profiban lehetett a legolcsóbban megvásárolni, kettőt a Penny Marketben, egyet-egyet pedig a Realban és a Kauflandban. Három termék legalacsonyabb ára banira pontosan megegyezett két-két áruházláncban.

A legmagasabb árat hat esetben a Billában regisztráltuk, négy termék a Realban, kettő a Profiban, egy pedig a Kauflandban volt a legdrágább.

Kiszámoltunk egy árindexet is, minden egyes termék áruházlánconkénti árait egytől hatig rangsorolva, majd a sorszámokat összeadva és elosztva 12-vel. Az általános árszintet érzékeltető mutató szintén a Carrefour esetében lett a legalacsonyabb, 1,41, megelőzve a Penny Marketet, 2,42, és a Profit, 3. Ha valaki az általunk végzett összehasonlítás napján vásárolta meg mind a 12 terméket, akkor a Carrefourban 105,66, a Billában pedig 122,18 lejt fizetett. A különbség 16,52 lej, a teljes összegnek mintegy 13 százaléka, ami elsőre akár tetemes megtakarításnak tűnhet, ám ez nagyon relatív.

A szupermarketek és diszkont áruházak ott vannak minden lakótelepen, sőt a városközpontokban is, míg a hipermarketek, méretükből adódóan, jellemző módon a városszélre települnek, az odajutás kényelmetlensége és plusz költsége is figyelembe veendő szempont.   

Összehasonlítottuk az áruházláncoknak a 2012. január 1. és 2013. április 12. közötti időszakban közölt promóciós árait is, ugyanazon 12 termék esetében, a Focus Market Research piackutató cég adatai alapján. Minden termék esetén az öt legalacsonyabb árat vettük figyelembe. Az elemzés szerint a Carrefour az árleszállítások terén is elviszi a pálmát, ugyanis a 60 legnagyobb arányú árengedmény közül 24-et ez hirdetett meg. 16 esetben a Billa kínálta a legnagyobb kedvezményt, 14-szer a Penny Market, négyszer a Real, kétszer a Profi, egyszer pedig a Kaufland.

A tanulmányba foglalt termékek javarészt középkategóriásnak számítanak, árban és minőségben egyaránt. Valamennyi vizsgált áruházlánc forgalmaz ezeknél olcsóbb termékeket is. Az általános tendencia az, hogy ár és minőség egyenes arányban változnak, ám vannak kivételek, egyes kistermelők ugyanis olcsó és minőségi árút kínálnak, mivel a nagyvállalatoktól eltérően az árba nem építenek be marketing költségeket, vagy csak minimális mértében.

Amikor eldöntjük, melyik áruházláncba járunk bevásárolni, jó ha számolunk azzal is, hogy ezek kínálata jelentős mértékben különbözik, a Real lehet drágább mint a Penny Market, ám az áruskálája nagyságrendekkel gazdagabb, a polcain a piacon kapható legolcsóbb, illetve a prémium kategóriás termékek egyaránt ott vannak.

 

Kimaradt?