TVR

Csökkentette adósságát, veszteséges a köztelevízió

Csökkentette mintegy 61 millió lejjel (csaknem 14 millió euró) adósságát a Román Televízió (TVR) és veszteséggel zárta a 2012-es évet.

Az intézmény szerdán tette közzé tavalyi pénzügyi mérlegét, amely szerint a közszolgálati televízió 146 millió lej (34 millió euró) adózás előtti veszteséggel zárta az évet. Az intézmény adósságai elérték a 620 millió lejt (142 millió euró) a 2012 közepén jegyzett 681 millió lejhez (156 millió euró) képest.

Az intézmény igazgatótanácsa által elfogadott jelentés szerint tavaly "sikerült egyensúlyba" hozni az intézmény pénzügyi helyzetét.

A TVR tavaly története legmélyebb pénzügyi válságán ment keresztül, miután jelentős adósságot halmozott fel. A tavaly kinevezett új vezetőség nagyszabású elbocsátást hajtott végre, amelynek nyomán mintegy 700 emberrel bontottak szerződést, az új felállás szerint 2450 alkalmazott maradt az intézménynél a korábbi 3148-ból.

A televízió hónapokon keresztül leállította az új műsorok gyártását, ami csak az idén tavasszal indult újra, emellett bezárták a kulturális műsorokat sugárzó TVR Cultural, valamint a hírtelevízióként működő TVR Info csatornákat megtakarítás céljából.

Az intézménynek 124 millió lej adóssága volt a kereskedelmi partnereivel szemben, de az adósság jelentős részét az állami költségvetéssel szemben halmozta fel különböző adó- és járulékkötelezettségek kifizetésének elmulasztása miatt. Az intézmény új vezetősége vállalta, hogy hét év alatt valamennyi adósságát törleszti.

Kapcsolódók

Kimaradt?