Tőzsdén elkelt a Transgaz részvényeinek 15 százaléka

Az állam 72 millió euróért tőzsdén értékesítette a Transgaz (TGN) állami vállalat 15 százalékos részvénycsomagját - jelentette be szerdán Constantin Niță energiaügyi miniszter.

"A részvények 179 lejes áron keltek el. Elégedettek vagyunk a jegyzéssel, ez egy jó kezdet a többi állami vállalat kisebbségi részvénycsomagjának privatizálása szempontjából" - mondta a miniszter a bukaresti értéktőzsdén tartott sajtóértekezletén.

Az április negyedikén kezdődött részvényjegyzés idején az illetékes minisztérium képviselői a Transgazt népszerűsítő "roadshowt" rendeztek a világ tíz fővárosában, ahol ötven potenciális befektetővel tárgyaltak.

A piacra dobott részvénycsomag teljes egészében elkelt, a TGN-részvények 70 százalékát külföldi befektetők vásárolták meg. A kisbefektetőknek fenntartott 8 százaléknyi részvénynél négy és félszeres volt a túljegyzés.

A Transgaz az egyik legértékesebb hazai állami vállalat, amely a gázvezeték-hálózatot működteti. A román állam a privatizáció után is rendelkezni fog a többségi részvénycsomag felett. Bukarestnek tavaly sikerült értékesítenie a hazai villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját is. Románia stratégiai befektetőket keres a CFR Marfă, az államvasutak teherszállító vállalata és az Oltchim vegyipari vállalat számára is, ezeket azonban sokkal nehezebb privatizálni, hiszen több száz millió eurós adósságot halmoztak fel.

Románia 2011-ben írt alá 3,5 milliárd euró értékű kétéves elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amelyben vállalta, hogy több állami vállalat kisebbségi részvénycsomagját privatizálja. Románia késésben volt ennek a vállalásnak a teljesítésével, hiszen a Transgaz részvényeit már tavaly áprilisban áruba kellett volna bocsátania, de csak a decemberi választásokat követően, az IMF-fel kötött hitelszerződés meghosszabbítása után indult be a folyamat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?