Vállalkozás: Start! - segítség kezdő cégalapítóknak

Fiatal, egyedülálló, magasan képzett és átlag fölötti keresettel rendelkező férfi: ebben a típusban van a legtöbb vállalkozói kedv, ők jelentik a potenciális vállalkozók legnépesebb csoportját egy felmérés szerint. A vállalkozói kedvről, a cégindításról, a leendő menedzserek számára szükséges ismeretekről hasznos zsebkiadványt szerkesztett az RMDSZ ifjúsági főosztálya a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal közösen. Mindezekről Bodor László és Szőcs Endre számolt be az Önkéntes Klub soros keddi társasjáték-összejövetelén.

Bodor László elmondta: a 2008-as válság beálltával egyidőben megcsappant a vállalkozói kedv, különösen igaz ez a fiatalokra. A gond nem helyi szintű: az Európai Néppárt tavalyi, novemberi kongresszusán is egyik fő téma volt a fiatalok vállalkozói kedvének serkentése, és a 2014-2020-as stratégiába igyekeznek azt úgy beépíteni, hogy abból az erdélyi magyar fiatalok is kivegyék hasznukat – mondta Bodor.

Az Etnikumközi Viszonyok Erdélyi Kutatóközpontja kisvárosokban végzett felmérése szerint Erdély kisvárosaiban a lakosság 81,9 százaléka nem kíván vállalkozást alapítani, Székelyföldön a kisvárosokban ez az arány valamivel kedvezőbb: 78,3 százalék. Erdélyi kisvárosokban összesen a megkérdezettek 4,6 százaléka vállalkozó és 13, 5 százaléka jelezte vállalkozói szándékát (potenciális vállalkozó), a székelyföldiek ezekben a kategóriákban is valamivel merészebbeknek tűnnek: 7,3 százalékuk már vállalkozó és 14,4 százalékuk potenciális vállalkozó.

A Vállalkozás: Start című könyvecskét Várhegyi László és Szakács Szilárd írta fiatalos, közérthető stílusban. Szőcs Endre, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) ügyvezetője hozzátette, az RMKT által lektorált kiadványt a már említett szociológiai felmérés alapján írták meg. A megkérdezettek a cég beindítása előtt a következő képzési csomagoknak örülnének a legjobban: vállalkozási alapismeretek, forrásbevonás, pályázati ismeretek, pénzügyi és jogi ismeretek, de sokan szeretnének arról is tájékozódni, hogy hogyan kell üzleti tervet írni, mi az a kockázati menedzsment, minőség-menedzsment vagy miben áll az üzleti kommunikáció és etika.

A kötet mindezekre választ ad, a potenciális vállalkozók felmérésben jelzett igénylistája és a könyvecske tartalomjegyzéke csaknem száz százalékban megegyezik, tette hozzá Szőcs Endre.

„Azt szeretnénk elérni, hogy ez a könyv segítsen a potenciális vállalkozóknak az első nagy lépés – a cégalapítás – megtételében, sőt az is, hogy ezek a vállalkozások érjék el az évi százezer eurós forgalmat, sikeresen vegyék az első három év akadályait, és utána beérett vállalkozássá váljanak” – mondta a közgazdász.

Kimaradt?