A háromszéki faberuházás leállítását kérik a civil szervezetek

Nyílt levélben kéri több háromszéki civil szervezet a Kovászna megyei politikusokat és döntéshozókat, hogy állítsák meg a Sepsiszentgyörgy mellé letelepedni készülő Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó vállalat beruházását. A levél aláírói kétségbe vonják, hogy a befektető fenntartható fejlődést biztosít és prosperitást hoz a térségbe.

A civil szervezetek egy sort kérdést intéznek a beruházásban illetékes döntéshozókhoz. A legfontosabb az: „miért akarják lenyomni a háromszékiek torkán a nagyüzemi erdőirtást, és miért akarják megszabadítani a helyi faipari kis- és középméretű vállalkozásokat az amúgy sem olcsó nyersanyagtól?”

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a Schweighofer korábbi telephelyeinek térségében számos kisebb fafeldolgozó vállalkozás ment tönkre. „Miért ér többet pár tucat új targoncás-, gombnyomogató- és segédmunkás-munkahely létrehozása (mert a többi hazai példából okulva tudni lehet, hogy sose lesz az még távolról sem 650), mint a környéken a faiparhoz kötődő sok ezer embernek a már meglévő munkahelye?” – teszik fel a kérdést.

A civil szervezetek szerint a nyersanyagok elszippantása a helyi fafeldolgozók elől tovább növeli a faanyagra való igényt, ezáltal nő a nyomás a törvényhozókon, hogy magasabb kitermelési kvótákat állapítsanak meg, ez pedig rövid idő alatt végveszélybe sodorja a még meglévő háromszéki erdőket.

Azt is megkérdezik: zsámításba vették-e a döntéshozók, hogy a várhatóan Háromszéken is alkalmazásra kerülő formaldehides fafeldolgozási technológiák káros hatását a környező települések lakosságára, a majdani létesítményt övező mezőgazdasági területekre?

„Hangot adunk abbéli reményünknek, hogy a projektet támogató illetékesek is láttak már egypár dokumentumfilmet az ökológiai egyensúlyról és az erdei ökoszisztémákról, illetve tudatában vannak annak, hogy az erdő nem csak deszkából áll, miként a munkaerőpiacot sem csak targoncások ostromolják. Kérjük, hogy közösségünk érdekeit, jövőjét és mindannyiunk egészségét szem előtt tartva állítsák le ezt a beruházást!” – zárul a nyílt levél, amelyet többek között az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Civiliek Háromszékért Egyesület képviselője ír alá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?