Mutatjuk, hogy mennyit lehet keresni egy-egy nagyvárosban

2018-ban is a fizetés volt a legfontosabb kritérium, amelynek alapján a romániai munkavállalók munkahelyet és munkáltatót választanak, illetve eldöntik, melyik városban telepednek meg - derül ki egy felmérésből. 

A eJobs Románia szerint továbbra is az ország pénzügyi és üzleti központjának számító Bukarest foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat, és itt a legmagasabbak a bérek. A fővárosban 2723 lejre rúg az átlagos havi nettó jövedelem, azaz csaknem 100 lejjel nagyobb, mint az országos nettó átlagbér, amely az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2 688 lej volt szeptember végén. 

A legjobban fizetett munkavállalókat felsorakoztató lista második helyét Kolozs megye foglalja el, ahol 2664 lej az átlagos havi nettó jövedelem, majd Temes megye következik a sorban 2656 lejjel. Fehér megyében átlagban nettó 2591 lejt, Hargita megyében 2539 lejt, Brassó és Szeben megyében pedig 2513 lejt keresnek havonta. 

Az eJobs Románia vezérigazgatója, Bogdan Badea szerint nem meglepő, hogy Bukarestben, illetve Kolozs és Temes megyében a legnagyobbak a fizetések, hiszen egyetemi központokról van szó, és a a legnagyobb vállalatok is itt fejtik ki tevékenységüket, az azonban érdekes adat, hogy Hargita vagy Fehér megye megelőzött a listán olyan, látszólag nagyobb potenciállal rendelkező megyéket, mint Konstanca (2203 lej) vagy Iaşi (2394). A lista végén Gorj (2006 lej), Vrancea (2031 lej), Mehedinţi (2093) és Buzău megye (2094) található. 

Iparág szerinti leosztásban a legnagyobb bérek az IT- és telekommunikációs ágazatban, valamint a bank- és biztosítási szektorban vannak. A legkevesebbet a vendéglátó-, a textil- és az élelmiszeriparban dolgozók keresnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?