A közép-kelet-európai gazdaság nagyágyúi: egy román cég sem fér be az első tízbe

A legnagyobb hazai vállalat, az Automobile Dacia a közelébe sem ér az olyan gigászoknak, mint a lengyel PKN Orlen, a cseh Skoda és a magyar MOL.

Összeállította az EU-hoz tartozó, illetve az EU-ba kívánkozó egykori szocialista országok legnagyobb vállalatainak rangsorát a Coface nemzetközi hitelbiztosító cég. A nemzetközi összehasonlításból az derül ki, hogy Románia hiába rendelkezik Lengyelország után a második legnépesebb lakossággal, tehát a második legnagyobb piaccal, egyetlen hazai cég sem fér fel a tízes toplistára.

Az egykori béketábor legnagyobb vállalata a kőolajiparban, a bányászatban és a vegyiparban érdekelt lengyel PKN Orlen, melynek tavalyi árbevétele 22,8 milliárd, nyeresége pedig 1,7 milliárd euró volt. A dobogóra egy cseh és egy magyar került még fel, a Skoda Auto (15,9 milliárd euró) és a MOL (13,3 milliárd euró). A Top 10-ben további 5 lengyel, valamint 1-1 magyar és szlovák cég szerepel.

A Dacia a tizennegyedik

Az első számú romániai vállalat, az Automobile Dacia Rt. a 14. helyen áll a régiós összehasonlításban. A francia tulajdonban levő gazdasági társaság tavaly 4,9 milliárd eurós árbevétel mellett 115,7 millió eurós profitot termelt. A hazai rangsor első tíz pozícióját csökkenő sorrendben az OMV Petrom Marketing, az OMV Petrom, a Rompetrol Rafinare, a Kaufland, a Rompetrol Downstream, a British American Tobacco, a Star Assembly, a Carrefour és a Lidl foglalják el.

Az ex-szocialista térségben csak Románia és Magyarország esetében nincs a tíz legnagyobb vállalat között egyetlen tisztán hazai tőkével működő sem. Nálunk az OMV Petromban és az OMV Petrom Marketingben van tulajdonrésze az államnak, a Magántulajdon Alapnak és a SIF Banat-Crișana pénzügyi befektető társaságnak. A magyar gazdaság nagyágyúinál szintén a külföldi tőke dominál, az egyetlen kivételt a MOL jelenti, ahol a részvények valamivel több, mint a fele magyar kézben, az állam, valamint intézmények és magánszemélyek tulajdonában van.

A román gazdaság sajátos struktúráját, az ipar viszonylagos fejletlenségét mutatja, hogy rajtunk kívül csak Litvániában van három kiskereskedő az első tízben. Románia helyzetét a régión belül jól érzékelteti, hogy a feleakkora Magyarország tizedik legnagyobb cége, a Flextronics International nálunk hatodik lenne a maga 1,91 milliárd eurós árbevételével.

Szlovákia és Magyarország az autógyártásból él

Az is sokat elmond, hogy a vezető lengyel kiskereskedő, a Jeronimo Martins Polska zsebre tehetné a romániai top 10-ben szereplő három áruházláncot, amelyek összesen 4,7 millió eurós forgalmat bonyolítottak tavaly, szemben a lengyel piacvezető 11,5 milliárdos árbevételével.

Az adatokból egyértelműen kitűnik, hogy a régió két állama, Szlovákia és Magyarország, az autógyártásból él. Mindkét ország tíz legnagyobb vállalata között három gépjárműgyártó van: az anyaországban az Audi, a Mercedes-Benz és a Suzuki, a szlovákoknál pedig a Wolkswagen, a Kia Motors és az alkatrészeket gyártó Mobis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?