Megteszik az első hivatalos lépést: tényleg metró épülhet Kolozsváron

A kolozsvári polgármesteri hivatal tíz napon belül versenytárgyalást hirdet a várost átszelő metróvonal előmegvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

Ezt Emil Boc jelentette be a városi tanács csütörtöki ülésének elején. A polgármester közlése szerint Kolozsváron már a „jövő metrója” épülne. Ez nem csak korszerűbb, hanem olcsóbb is a jelenlegi metróvonalaknál, már csak azért is, mert keskenyebb lenne a nyomtávja a megszokottnál. Hogy pontosan milyen műszaki paraméterei lesznek az új metrónak, erről az előmegvalósíthatósági tanulmányt elkészítő vállalkozás dönt.

Emil Boc még áprilisban azt nyilatkozta: japán cégek is érdeklődnek a nagy értékű kolozsvári infrastrukturális beruházás kivitelezése iránt. A metró Apahida és Szászfenes között közlekedne, alagútjának megépítése 10-15 évig tartana.

Idén a kolozsvári önkormányzat 10 millió lejt különített el a helyi költségvetésben többek között az előmegvalósíthatósági tanulmány megrendelésére. A tanulmányból az is kiderülne, hogy pontosan mennyibe kerülne az Emil Boc által "több százmillió eurósra" taksált beruházás. 

Kapcsolódók

Kimaradt?