Gasztroturisztikai térképen népszerűsítik Sepsiszentgyörgy kínálatát

Újabb eszközzel segítik a Sepsiszentgyörgyre látogató turistákat, és népszerűsítik a helyi vendéglők és kulturális intézmények kínálatát. A háromszéki önkormányzat a Kovászna megye Turizmusáért Egyesülettel és a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségével (SVESZ) közösen elkészítette Sepsiszentgyörgy gasztroturisztikai térképét, amelyet a szállásadó helyeken, tour-info irodában és művelődési intézményeknél kaphatnak meg a városba látogató turisták.

A szerdán bemutatott térképen 16 sepsiszentgyörgyi vendéglő szerepel, és az összes étterem egy specialitását vagy a legjobb fogását ajánlja ezen a térképen. A Sepsiszentgyörgyre látogató turista ebből megtudhatja, hol találja meg a legjobban elkészített kemencés csülköt, a legízletesebb hamburgert, legfinomabb hagymás rostélyost székelyesen vagy éppen kacsamellet gorgonzolás rizottóval. A térkép hátoldalán pedig feltüntették a sepsiszentgyörgyi múzeumokat és kiállítótereket is. Év végéig 1200 magyar és 1200 román nyelvű térképet helyeznek ki, a megyeszékhelyi vendéglők, szállások mellett a kulturális intézményekben és a főtéri turisztikai információs irodában is megtalálható lesz.

A Sepsiszentgyörgy főterén tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor háromszéki tanácselnök leszögezte: a megyei tanács nem fog turizmussal foglalkozni, az kizárólag a piaci szereplők feladata, viszont abban tudnak segíteni, hogy az infrastrukturális beruházásokat úgy irányítják, hogy ezáltal a turizmus fejlődjön, de gasztronómiai rendezvényekkel is ráirányítják a helyiek és a turisták figyelmét a vendéglátásra és kultúrára.

„A gasztroturisztikai térkép elsősorban azok számára készült, akik térségünkbe látogatnak, de a helybéliek is haszonnal forgathatják, hiszen megismerhetik a vendéglők kínálatát” – fogalmazott Tamás Sándor. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi után a következőkben szeretnék kiadni a kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói gasztroturisztikai térképeket is. Emellett a tematikus térképek sorában szeretnék megjeleníteni a „Kúriák földje Háromszék” program keretében a kúriák útját is.

Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke hozzátette: a sepsiszentgyörgyi gasztroturisztikai térkép a tesztelés időszakában van, ezután derül ki, hogy milyen lesz a fogadtatása. A második kiadásban majd bővítik, esetleg változtatják is. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke, Kovács István kifejtette: fontos, hogy olyan ételek kerültek fel a térképre, amelyek mindig szerepelnek a vendéglők menüsorában, tehát a fenntarthatóság volt az egyik alapvető szempont. 

Kapcsolódók

Kimaradt?