Csak lesz valami a Duna-Odera-Elba csatornából?

Vízgazdálkodási, közlekedési, energetikai és turisztikai szempontból Csehország számára hasznos lenne a Duna-Odera-Elba csatorna megépítése - erre az álláspontja jutott az a megvalósíthatósági tanulmány, amelyet a cseh közlekedési minisztérium készíttetett az évtizedek óta sokat vitatott elképzelésről.

A témát Milos Zeman cseh államfő hozta vissza újra a nagypolitikába, amikor első beiktatása után, 2013 tavaszán közölte, hogy hivatali ideje alatt szeretné elindítani a Duna-Odera-Elba csatorna építését, amellyel a közép-európai országok kényelmes vízi utat, összeköttetést létesíthetnének több tengerhez. Erre ugyan nincs reális esély, de a közlekedési tárca hosszabb huza-vona után két éve megrendelt egy megvalósíthatósági tanulmányt a csatornáról, amelyet a cseh iparvállalatok is szorgalmaztak. A szakértők mintegy 3500 oldalas tanulmányának legfőbb következtetései a tárca honlapján most váltak hozzáférhetővé.

Az új hajóút a Duna Pozsony és Bécs közötti szakaszából indulna észak felé, és az észak-morvaországi Ostrava felett lengyel területen kapcsolódna az Oderához. Ostrava alatt mintegy 40-50 kilométerre lenne egy nyugati irányú elágazás, amely a csatornát összekötné az Elbával. A tanulmány szerint az új víziút hossza, amely a régiókban lévő folyókra épül, mintegy 2075 kilométer lenne. "A legnagyobb hozadéka, értelme a Duna és az Odera összekapcsolásának és hajóúttá való átalakításának van. Az Elba felé vezető hajóút kiépítése a magas beruházási költségek miatt viszont csökkenti az egész projekt hatékonyságát, növeli a kockázatokat" - mutatott rá Dan Tok, cseh közlekedési miniszter.

A három folyó összekapcsolásának költségeit a tanulmány 582 milliárd koronában határozta meg. A szükséges kiegészítő beruházásokkal együtt a költségek 610 milliárd koronára emelkedhetnek. A munkálatok egy részét az elképzelések szerint az Európai Unió finanszírozhatná. A csehek szerint a csatorna építése több évre legalább 60-70 ezer embernek adna munkát és jelentősen segítené a közlekedést és a teherszállítást az egész közép-európai régióban.

A projekt leginkább a cseheket, lengyeleket és a szlovákokat érinti, ezért a három ország szakminisztere 2017 januárjában Varsóban szándéknyilatkozatot írt alá a Duna-Odera-Elba csatorna megépítéséről. 

Kimaradt?