Áfabegyűjtés: Bulgária több éve megelőzött, utolsók vagyunk

Ha Románia olyan arányban tudta volna begyűjteni az áfát (TVA), mint ahogy tette Bulgária 2016-ban, akkor 17 milliárd lejjel több folyt volna be az államkasszába - írja a Ziarul Financiar. Románia gyűjti be a legkisebb arányban az áfát az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság adata szerint 2016-ban Románia 35,88 százalékkal nagyobb arányban gyűjthette volna be az áfát (TVA), ha a rendszer megfelelően működik. Bulgáriában a lehetséges és a megvalósított áfabegyűjtés közti eltérés az említett időszakban csak 14 százalékos volt. Ez EU-ban átlagban ez 12 százalékos.

Bulgária a Világbankkal közösen tudta elérni ezt a teljesítményt, 2002 és 2003 között sikerült teljesen megreformálnia, a többi között digitálissá tenni az adózási rendszert. Romániának is volt egy egyessége a Világbankkal 2013-ban, csakhogy a rendszer megreformálása elmaradt - mondta Ionuţ Dumitru, a Költségvetési Tanács elnöke.

Első lépésként az adóhatóságot (ANAF) kellene digitalizálni, ám ez továbbra is várat magára.  Románia számára a Világbank több mint 90 millió dollárt különített el az adózási rendszer modernizálására, ám mindössze 19,18 millió lejt használtunk fel erre a célra.

Szokatlan módon Romániában az áfa csökkentése nem járt az adócsalás visszaszorulásával. Hiába csökkentették például 2015-ben 24 százalékról 9 százalékosra a mezőgazdasági termékek esetében a TVA-t, majd 2016-ban 24-ről 20 százalékra minden más esetében, a begyűjtési arány nem változott jelentősen.

Kapcsolódók

Kimaradt?