Minimálbéremelés sebtében: „populista és ostoba intézkedés”?

Nem ért egyet a Concordia Munkáltatói Szövetség (CPC) a kormány azon szándékával, hogy november 1-jétől emelje a minimálbért. A kormány kevéssel korábban a január elsejét jelölte meg hivatalos időpontnak.

A kabinet nem veszi figyelembe az átláthatóság és a kiszámíthatóság követelményét a minimálbér megállapításában, és nincs tekintettel a konkrét gazdasági helyzetre - írja a CPC által kedden az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben. „Mindannyian szeretnénk, hogy nőjenek a bérek (...), de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a minimálbér megalapozatlan emelése a feketemunkát ösztönzi, és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet. Arról nem is beszélve (...), hogy a bérek könnyelmű és fenntarthatatlan emelése inflációt és egyéb egyensúlyzavarokat okoz, amelyek jeleit máris tapasztaljuk a gazdaságban” – vélik a szövetség képviselői.

Menet közben módosítanának

Szombaton a munkaügyi miniszter közölte, a tervezettnél két hónappal korábban, már november elsejétől megemelné a kormány az országos bruttó minimálbért. Lia Olguța Vasilescu közlése szerint az Országos Előrejelzési Tanács (CNP) javaslata az, hogy november elsejétől a bruttó minimálbér 2080 lejre nőjön. Szintén a CNP javaslatát figyelembe véve fontolgatja a kormány, a felsőfokú végzettségű alkalmazottak bruttó minimálbére 2350 lej legyen. Jelenleg az országos bruttó minimálbér 1900 lej. A kormány korábban a munkaadókkal és a szakszervezetekkel abban egyezett meg, hogy 2019. január elsejétől emelkedjen az összeg 2000 lejre. Az intézkedés elsősorban a magánszférát érinti, mert a közszférában a fizetések nagy hányada meghaladja a bruttó 2000 lejt.

Cristian Pârvan, a Piarom vállalkozói érdekképviselet elnöke egyenesen populista és ostoba lépésnek nevezte a kormány szándékát. „Populista és ostoba intézkedés, amolyan adok még száz lejt típusú, amely nem hoz senkinek jólétet, ám annál nagyobb csapás az üzleti szférának” – mondta a Ziarul Financiarnak Cristian Pârvan.

Pârvan szerint diszkriminatív a felsőfokú végzettségű alkalmazottaknak nagyobb minimálbért adni, hiszen a minimálbérrel fizetett munkánál nem számít a felsőfokú végzettség. A ZF számításai szerint az 1,5 millió minimálbérrel fizetett alkalmazottból 300 ezer felsőfokú diplomával rendelkezik.

A munkáltatói szövetség elnöke szerint felháborító, hogy a hivatalosan bejelentettnél két hónappal előbb emelné meg a kormány a minimálbért, ezzel áthúzzák a vállalatok, cégek egész évre számított költségvetését. Ezt főleg a vendéglátó-, az építő- és a textilipar érezheti meg.

A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, Ionuț Dumitru szerint a kormány azért siet az intézkedéssel, mert nincs elég pénz a központi költségvetésben. Az alkalmazottakat képviselő szakszervezetek szerint nagyobb mértékben kellene növelni a minimálbért, hogy csillapítani lehessen a munkaerőhiányt és az elvándorlást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?