FRISSÍTVE - Elege van a lagzis adócsalásokból, rászállt a friss házasokra az ANAF

Bírsággal fenyegetőzve szólítja fel az Országos Adóhatóság (ANAF) a friss házasokat arra, hogy vallják be, melyik vendéglőben tartották a lakodalmukat, kik zenéltek, fotóztak vagy videóztak a lagzin. FRISSÍTÉS: A Maszolnak nyilatkozó adószakértő szerint nem lesz elég a fiatal pár nyilatkozata az adócsalók tettenéréséhez. 

A profit.ro információi szerint az ANAF a napokban országszerte felszólító leveleket küldött szét olyan házaspároknak, akik nemrégiben keltek egybe. A gazdasági portál  meg is mutatta a dokumentumot. E szerint az adóhatóság az adóeljárási törvénykönyvre hivatkozva arra kötelezi őket, hogy nyilatkozzanak a polgári és egyházi esküvőjükkel kapcsolatos szolgáltatásokról.

Az ANAF a lakodalom helyszínéül szolgáló vendéglőről, a fellépő zenészekről, az eseményt fotózó-filmező személyekről kér adatokat: a cég vagy cégek nevét, címét, telefonos elérhetőségét. Az adóhatóság 2000-től 5000 lejig terjedő bírságot helyez kilátásba, ha a házaspár megtagadja a kért információk megadását.

A profit.ro emlékeztet, hogy az esküvői iparágban hatalmas méretű az adócsalás. A vendéglősök, a lakodalmakon fellépő zenészek, az eseményt megörökítő fotósok egyáltalán vagy csak részben vallják be az így szerzett jövedelmüket.

FRISSÍTÉS: Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő a Maszolnak elmondta: törvény szerint a friss házasoknak valóban kötelességük információt szolgáltatni az adóhatóság felszólítására, ellenkező esetben pénzbírságot kaphatnak. Ugyanakkor csak a házaspár által szolgáltatott információk alapján nem lehet adóalapot megállapítani a vendéglős, a zenészek vagy fotósok számára. A törvény ugyanis előírja, hogy az adóhatóság ellenőreinek ezt még egy másik forrásból származó bizonyítékkal is alá kell támasztaniuk.

Debreczeni László példát is hozott. Ha a házaspár azt nyilatkozza, hogy a lagziban 10 000 lejért zenélt egy együttes, amely viszont csak 2 000 lejt vallott be, sőt még fényképek is bizonyítják, hogy az együttes valóban fellépett az esküvőn, az adóhatóságnak szüksége van egy másik forrásból származó bizonyítékra is, hogy meghatározhassa a megadózandó összeget.

Kapcsolódók

Kimaradt?