Teljesen váratlanul behúzta a féket az ingatlanpiac: csökkent az átlagár, zuhant az eladások száma

Megállt a kolozsvári lakásáraknak a józan észre fittyet hányó növekedése, szeptemberben feleannyi ingatlant sem értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Két éven át tartó folyamatos növekedést követően csökkentek a lakásárak az ország legdrágább városában, Kolozsváron a második negyedévben. Egyelőre azért nem kell hogy a pénzüket sirassák azok, akik az elmúlt években befektetésként vásároltak ingatlant a kincses városban, a visszaesés ugyanis minimális mértékű, 0,1 százalékos. Az Értékbecslők Egyesületének (ANEVAR) adatai szerint legutóbb 2016 harmadik negyedévében csökkent a kolozsvári ingatlanok átlagára, 0,6 százalékkal. Azóta az árindex 21,2 százalékkal lett magasabb, míg 2015 harmadik negyedévéhez viszonyítva 35,2 százalékos a drágulás. Az árak megtorpanása némiképp meglepte a szakemberek többségét, akik néhány hónappal korábban még további drágulást jósoltak.

„Senki sem számított erre. Először azt hittem, hogy hiba csúszott a számításokba, de kiderült, hogy nem. Csúcsra ért a kolozsvári ingatlanpiac, a jelenlegi árakat már az informatikusok sem engedhetik meg maguknak. Azt se felejtsük el, hogy Kolozsvár sem mindenki informatikus” – nyilatkozta Dana Ababei, az ANEVAR elnöke. Iancu Guda, a Banki Pénzügyi Elemzők Romániai Egyesületének elnöke úgy véli, az IT-szektor gyors ütemű fejlődése hatására Kolozsváron nagy egyenlőtlenségek jelentek meg a jövedelmek terén, ami felsrófolta az ingatlanárakat. Az informatikusok a reális áraknál többet fizettek a lakásokért, ám ez hosszú távon nem tartható. Néhány hónappal ezelőtt Guda azt nyilatkozta, hogy a kolozsvári árak átlagosan 30 százalékkal magasabbak az ingatlanok valós értékénél.

Túlpörgött a kolozsvári piac

Az, hogy az ingatlanpiac túlpörgött az elmúlt időszakban, ami különösen igaz Erdély fővárosára, onnan is látszik, hogy szeptemberben látványosan visszaesett az eladások száma. A kataszteri hivatal adatai szerint az ősz első hónapjában országos szinten 40 ezernél valamivel több ingatlan cserélt gazdát, 29 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Kolozsváron még meredekebb volt a zuhanás. 2017 szeptemberében közel 1300 ingatlan adás-vételre került sor, idén azonban a tranzakciók száma a hatszázat sem érte el. Ez nem is csoda, lévén hogy az ingatlanárak egetverőek, legalábbis egy átlagos jövedelmű család számára. Ha valaki szívesen lakna egy elég ronda lakótelepen, egy viszonylag szűk lakásban, s nem sajnálna rá 100 ezer eurót, akkor számára Kolozsváron van az ideális otthon. A Piața A-Z hirdetési újság honlapján jelenleg 700-nál több kétszobás lakást kínálnak megvételre 90 ezer eurónál drágábban. A négyzetméterenkénti átlagár meghaladja az 1500 eurót, tehát egy 80 négyzetméteres lakás átlagos ára 120 ezer euró.

A hivatalos statisztikai adatok szerint a kolozsvári nettó átlagkereset körülbelül 3000 lej, egy házaspár tehát körülbelül havi 1300 eurót keres, ami azt jelenti, hogy egy lakás ára kilenc évi teljes jövedelmüknek felel meg, ha azonban bankhitelből vásárolnak, akkor ez az időtartam akár megduplázódhat. A lakáseladások számának látványos csökkenéséhez a bankközi alapkamat növekedése is hozzájárulhatott, ami megdrágította a hiteltörlesztés költségeit.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?