A sepsiszentgyörgyi bérek emelését eredményezheti az ipari park benépesítése

A sepsiszentgyörgyi emberek jóléte a tét, ezért mihamarabb befektetőkkel szeretnék benépesíteni a szépmezői ipari parkot, nyilatkozta a Maszolnak a létesítmény új vezetője, Miklós Zoltán. A közgazdász, banki szakember novemberben veszi át az önkormányzati tulajdonban lévő Sepsi Ipar kft. vezetését, és célja, hogy a létesítmény új munkahelyeket, magasabb fizetéseket és többlet bevételeket eredményezzen a városnak.

Érdeklődésünkre elmondta, rövid távon azt szeretné, hogy az ipari park irodaházának minden felületét bérbe adja, illetve azt, hogy egy éven belül 2-3 befektető elkezdje csarnokai építését, és ezzel kedvet adjon másoknak is a betelepülésre. Hosszú távon azt szeretnék, hogy olyan egészséges versenyhelyzet alakuljon ki, amiből a sepsiszentgyörgyi emberek profitálnak, ha a tisztességesen elvégzett munkájukért többet fognak keresni. „Célunk, hogy az ipari parkba átlagon felül fizető vállalkozásokat hozzunk” – mondta Miklós Zoltán.

Az ipari park új vezetője két irányból szeretné benépesíteni a szépmezői létesítményt, így új beruházókkal vonz, de szeretné, ha Sepsiszentgyörgyről Szépmezőre költöznének a helyi vállalatok, így a városban lévő területeket más célokra lehetne felhasználni. Többek között az ipari parkba költöztetik a Multitrans közszállítási vállalatot és a Közművek Rt-t, amelyek városközponthoz közeli területein kulturális központot terveznek. 

Mivel a szépmezői ipari parkot működtető Sepsi Ipar kft. a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában van, Miklós Zoltánnak le kell mondania az összeférhetetlennek minősülő helyi tanácsosi tisztségéről és a részben városi tulajdonban lévő Sepsi SIC kosárlabdaklub elnöki minőségéről is, de a sportklubot önkéntesként továbbra is segíteni kívánja. Ugyanakkor megválik az egyik vezető hazai bank sepsiszentgyörgyi fiókjában betöltött vezetői állásától is.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, többnyire uniós pályázatból származó 24,6 millió lejből építette meg a szépmezői Ipari Park korszerű irodaházát és közművesítette a mellette lévő 16,3 hektáros területet, amelyre megkapta az ipari park minősítést. A befektetők által beépítendő területet további 12 hektárral bővítik, amelyre a következő hónapokban szerzik meg az ipari park minősítést – számolt be Miklós Zoltán.

Az ipari parkba betelepülő cégek egyrészt kedvezményes bérleti díjakat kapnak, másrészt mentesülnek az ingatlan és területadó befizetése alól. Másik érv az ipari park jó földrajzi elhelyezkedése mellett a vállalkozóbarát önkormányzat és az, hogy az ipari park adminisztrációja „kézen fogja” a befektetőt és segít minden bürokratikus tevékenység elvégzésében.

Az ipari park területén legkevesebb 1000 négyzetméteres területet adnak bérbe, de nincs felső határ, így akár többhektáros beruházásra is van lehetőség. A termelőcsarnokokat minimális költséggel csak rá lehet kapcsolni a víz-, csatorna-, áram- és gázhálózatokra. Az önkormányzat elvárása az, hogy a befektető ezer négyzetméterenként 3 munkahelyet létesítsen, tehát egy egyhektáros befektetőnek legalább 30 állást kell létesítenie – mutatott rá Miklós Zoltán.

Az igazgató közlése szerint az ipari park benépesítésének egyik akadálya jelenleg a munkaerőhiány, viszont meggyőződése, hogy találnak alkalmazottakat azok a cégek, akik tisztességesen megfizetik munkatársaikat. A szépmezői Ipari Park kínálatát a www.sepsipark.ro honlapon lehet tanulmányozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?