FRISSÍTVE: Hat éve késik az aradi felüljáró: szerdán sem adták át

FRISSÍTVE: A legújabb, szerdai határidőt sem sikerült tartani az aradi körgyűrűn épített felüljáró esetében, de most már szemmel láthatóan az utolsó simításokat végzik a hat éve félbehagyott beruházáson. FRISSÍTÉS: A Temesvári Regionális Út- és Hídépítő Vállalat pénteki tájékoztatása szerint október 15-én, hétfőn 11.15 órától nyitják meg a forgalmat a felüljárón.

Mint arról már beszámoltunk, a kivitelező azt ígérte, hogy október 10-én használatba adják a hőerőmű melletti, a vasúti átkelőhely fölé épített felüljárót, ezzel folyamatossá válik a forgalom, és részben kiküszöbölhető lesz a Románia legnagyobb dugójának tartott személy- és tehergépkocsisor.  Hogy teljesen megszűnjön, a mikelakai, a villanytelep melletti felüljárót is be kellene fejezni.

Csütörtökön jártunk a helyszínen, akkor még nem engedték rá a forgalmat a felüljáróra, de szemmel látható a munka előrehaladása, és már csak a körgyűrű és a Kürtösi út kereszteződésében kell egy sávot újraaszfaltozni, hogy egy szintbe kerüljön az új útburkolattal.

Nem sikerült információt szerezni, hogy mikor vehetik használatba az autósok a létesítményt, de bizonyára néhány nap kérdése csak – az elmúlt hat év várakozásához képest ez semmiség…

A munkálatoknak 2011-ben fogtak neki: a nyugati (a hőerőmű melletti) felüljáró 60, a keleti pedig mintegy 30 százalékban el is készült. 2012 szeptemberében azonban a költségvetési megszorításokra hivatkozva az akkori USL- kormány leállította a több mint 23 millió euró értékű, országos érdekeltségű beruházást. Az országot érintő nemzetközi tranzitforgalom 70-80 százaléka itt haladt át, a 2015-ben átadott Arad–Temesvár autópálya-szakasz azóta „átvett” valamennyit.

Az itt közlekedő, naponta több mint ezer hazai és külföldi kamion a félbehagyott munkatelepeken átdöcögve juthat az ország belseje, vagy a nagylaki határ felé. A körgyűrűt két fő vasútvonal keresztezi, emiatt naponta többször is leengedik a sorompókat, és kilométeres sorok alakulnak ki a terelőúton.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?