Általános sztrájk: csütörtöktől nem közlekednek a távolsági buszok

Csütörtökön 12 órától meghatározatlan időre általános sztrájkot hirdettek a közúti fuvarozók. A munkabeszüntetés a megyéken belüli és a megyeközi távolsági buszjáratokra terjed ki, és közel egymillió utast érint.

A hírtelevíziók beszámolói szerint a Román Fuvarozók Szövetsége (FORT) szerdán már értesítette a prefektúrákat is a sztrájkról. A munkabeszüntetésre figyelmeztet a távolsági buszok menetrendjét összesítő portál, az autogari.ro is.

A fuvarozók Lucian Șova közlekedési miniszternek a személyszállítás megszervezésére vonatkozó rendelete ellen tiltakoznak, amely 2019-től liberalizálja a személyszállítási ágazatot. A FORT szerint az új szabályokkal az útvonalakra meghirdetett versenytárgyalásokon előnyben lesznek az új járművekkel felszerelt cégek, és nem számít többé a pályázók szakmai tapasztalata.

A versenytárgyalásokon nem lesz többé kritérium az utasok kényelmének biztosítása sem. A FORT szerint a minisztérium az új feltételekkel a külföldi cégeknek nyitja meg a piacot, a hazai fuvarozók pedig elveszíthetik a kenyerüket. „A rendelet egy atombomba, amely a levegőbe röpíti a román szállítási piacot és káoszt teremt” – nyilatkozta Augustin Hagiu, a FORT elnöke az Agerpresnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?