Rontotta világgazdasági növekedési előrejelzését az IMF

A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt lefelé korrigálta idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált őszi jelentésében, amelyben összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére.

Az idei és a jövő évi globális GDP-növekedés a tavalyival megegyező 3,7 százalék lehet, mindkét évben 0,2 százalékponttal rontották az áprilisban közzétett előrejelzést. A valutaalap elemzői rámutattak: a világgazdaság 2016 közepe óta stabil növekedési ütemet mutat. Az idei és a jövő évi növekedés is várhatóan eléri a 2017-es szintet, bár kevésbé kiegyensúlyozottan, mint az utóbbi években, és egyes fejlett gazdaságok esetében már tetőzni is fog a bővülés.

Az áprilisi prognózis óta részben megvalósultak, részben jobban körvonalazódtak a már akkor is vázolt növekedési kockázatok: a kereskedelemkorlátozó intézkedések negatív hatása, a tőkeáramlás irányának megfordulása a feltörekvő gazdaságok viszonylatában, valamint nőttek a lokális politikai bizonytalanságok és egyre ingatagabbá váltak a gazdasági fundamentumok.

Lassul a világkereskedelmi forgalom

A világkereskedelmi forgalom növekedési üteme az IMF prognózisa szerint az idén 4,2 százalékra, jövőre 4,0 százalékra lassul a tavalyi 5,2 százalékról. A kereskedelmi forgalom idei növekedési ütemét a tavaszi prognózishoz képest 0,9 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal csökkentette az IMF.

A fejlett gazdaságok többségére jellemző alkalmazkodó, azaz gazdaságösztönző monetáris politika akár hirtelen fordulatot is vehet a szigorítás felé a kereskedelmi ellentétek elmérgesedése vagy a politikai bizonytalanságok elmélyülése esetén - áll az elemzésben. Az IMF a gazdaságok belső ellenálló képességének erősítését javasolja a kockázatok kivédésére: makro- és mikroprudenciális intézkedésekkel a pénzügyi tartalékok megerősítése és az eladósodottság mértékének csökkentése érdekében. Különös hangsúllyal a túlzott befektetési kockázatok vállalásának elkerülésére és a pénzügyi stabilitás fenntartására, beleértve a rendszer kiberbiztonsági felügyeletét is.

Az euróövezetben is csökken a növekedés

Az euróövezetre és Németországra is csökkentette növekedési prognózisát az IMF, mivel teljesítményük elmaradt a várakozásoktól, kereskedelmi forgalmuk és ipari termelésük az eltelt idő alatt csökkent. Az euróövezet a tavalyi 2,4 százalék után az idén 2,0 százalék, jövőre 1,9 százalék növekedést érhet el. Az idei prognózist az áprilisihoz képest 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal rontotta az IMF. A tavaszi prognózis júliusi frissítéséhez képest 0,2 százalékponttal korrigálta lefelé a 2018-as növekedési ütemet az IMF, a jövő évin nem változtatott.

Az euróövezetben az IMF intelmei szerint különös figyelmet kell fordítani a költségvetési fegyelem szigorítására.

Németország GDP-növekedése az IMF mostani prognózisa szerint az idén és jövőre is 1,9 százalék lesz a tavalyi 2,5 százalék után. Az idei növekedést a tavaszi prognózishoz képest 0,6 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal rontotta az IMF. A júliusi felülvizsgálathoz képest a 2018-as növekedés 0,3 százalékponttal, a 2019-es 0,2 százalékponttal maradhat el.

Az Egyesült Királyság GDP-növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,4 százalékra lassul, majd jövőre 1,5 százalékra emelkedik. Az idei előrejelzés 0,2 százalékponttal marad el a tavaszi prognózisban jelzettől, de nem változott annak júliusi felülvizsgálatához képest.

Az Egyesült Államokban továbbra is erőteljes növekedési ütem várható az életbe léptetett költségvetési ösztönzőknek köszönhetően, bár a 2019-es prognózist lefelé kellett korrigálni a kereskedelem-korlátozó intézkedések, így a 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékre kivetett pótvám miatt. A növekedési ütem azonban 2020-tól már lassulásnak indul a költségvetési ösztönzők kifutásának és a monetáris szigorítás tetőzésének köszönhetően.

A feltörekvő gazdaságok növekedési üteme 4,7 százalék lesz 2018-ban és 2019-ben is, csakúgy mint tavaly. Az idei növekedési előrejelzést 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal módosította lefelé az IMF az április előrejelzéshez és annak júliusi frissítéséhez képest. A feltörekvő gazdaságok közül többnyire javultak az energiaexportőrök növekedési kilátásai az emelkedő olajáraknak köszönhetően. Az olajár a tavalyi átlagosan 52,21 dollár után az idén 69,38 dollár lesz, jövőre pedig 68,76 dollár.

Oroszország növekedési előrejelzésén felfelé korrigált az IMF. A tavalyi 1,5 százalék után idén 1,7 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal bővülhet az orosz gazdaság. A jövő évi növekedést 0,3 százalékponttal javították a tavaszi prognózishoz képest.

Kína és néhány ázsiai ország növekedési prognózisát szintén visszafogta az IMF a legutóbbi kereskedelmi korlátozó intézkedések miatt. Kína gazdasága erőteljes, de fokozatosan lassuló ütemben növekedhet a következő években, így idén 6,6 százalékkal, jövőre 6,2 százalékkal a tavalyi 6,9 százalék után. Az idei növekedési ütemen nem változtatott az IMF, a 2019-est azonban 0,2 százalékponttal csökkentette a tavaszi prognózishoz és annak júliusi felülvizsgálatához képest.

Kína esetében az IMF a hitelkihelyezés növekedésének megfékezését tartja az egyik legfontosabb szempontnak, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi kockázatokat a növekedési ütem lassulásának az árán is kordában kell tartania.

Kapcsolódók

Kimaradt?