Újabb csapásra számíthatnak a romániai dohányosok

Legkésőbb január elsejétől ismét drágulni fog a cigaretta a jövedéki adó újabb növelése miatt – tudta meg a Digi24 dohánypiaci forrásokból.

Jelenleg a romániai dohánytermék jövedéki adója még mindig kisebb, mint az Európai Unió által megszabott minimális szint. Ez a súlyozott átlagár 60 százalékát jelenti, és Romániába ez az arány még csak 58 százalék. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2019. január elsejétől bevezeti a 60 százalékos adószintet.

A piaci források nem tudták megmondani, hogy milyen mértékű drágulás várható, ez ugyanis kizárólag a kormány szándékaitól függ. Ionuț Mișa korábbi pénzügyminiszter 2017 májusában azt nyilatkozta, 2022-ig évente 2 százalékponttal növelik majd a dohánytermékek jövedéki adóját. Ez azt jelenti, hogy egy doboz cigaretta három év múlva átlagban legkevesebb 21 lejbe fog kerülni.

Idén áprilisban az 1000 cigarettánként számított 439,94 lejről 448,74 lejre emelkedett a jövedéki adó. A kormány már csak azért is növelni szándékszik az összeget, hogy pótolni tudja a költségvetési hiányt – emlékeztet a Digi24.

Jelenleg Romániában 5,5 millió dohányost tartanak nyilván, 40 százalékuk egy doboz cigarettát szív naponta

Kapcsolódók

Kimaradt?