Vállalkozók olcsóbban jutnak pénzhez osztalékból, mint a fizetésből

A cégek osztalékfizetési szabályainak változásával az eddigieknél könnyebben és a fizetéseknél olcsóbban vehetik ki nyereségüket a vállalkozók.

Az adózásról és könyvelésről szóló 2018/163-as törvény módosítása rugalmasabbá tette a vállalkozók számára, hogy kivegyék a cégük nyereségéből származó osztalékot (dividend). Ezt eddig évente lehetett a tulajdonosoknak vagy részvényeseknek kiosztani, mostantól viszont lehetőség van arra, hogy negyedévenként kifizessék a cégek nyereségét osztalékként.

Adószakértők szerint ez a rendelkezés több cégtulajdonost vagy részvényest arra ösztönözhet, hogy megszüntesse alkalmazotti státusát és negyedévenként, a fizetésnél lényegesen olcsóbban vegye ki pénzét a cégből. Ez esetben viszont alaposan mérlegelniük kell, hiszen ha lemondanak alkalmazotti minőségükről, illetve 12 havi minimálbérnek megfelelő osztalékot vesznek ki a cégből, akkor nem kell hogy társadalombiztosítást fizessenek, viszont elvesztik az egészségbiztosításukat és nem gyarapodik a nyugdíjalapjuk sem. Ugyanakkor van lehetőségük fakultatívan hozzájárulni a társadalombiztosítási alapokhoz.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő a Maszol érdeklődésére elmondta: a fizetésként kapott pénz azért drágább, mint az osztalék, mert a bruttó bérből fizetni kell a 25 százalékos nyugdíjalapot (CAS), a 10 százalékos egészségbiztosítást (CASS), a 10 százalékos jövedelemadót, a 2,25 százalékos munkabiztosítási hozzájárulást. Számítása szerint 1900 lejes bruttó minimálbérből 1162 lejt kap kézbe az érintett, ami éves szinten közel 14.000 lejes nettó fizetést jelent. Ezért viszont a cég és az alkalmazott egy év alatt összesen 9372 lejt kell hogy adóként és társadalombiztosításként befizessen az államkasszába.

Ezzel szemben, lényegesen kevesebbe kerül, ha a cégtulajdonos vagy részvényes lemond az alkalmazotti státusáról, és osztalékként veszi ki pénzét. Az osztalékadó ugyanis csupán 5 százalékos. Ha csak évi 12 minimálbérnyi osztalékot kap, azért nem kell befizetnie a 10 százalékos egészségbiztosítást. Az adószakértő számítása szerint évi 14.737 lejes osztalékkal számolva a vállalkozó 14.000 lejt kap kézbe és 737 lejt fizet be osztalékadóként. Ha a cég úgy dönt, hogy 12 minimálbérnél nagyobb összeget, például 100.000 lejt fizet ki osztalékként, akkor az 5 százalékos osztalékadóval és az egészségbiztosítással is számolni kell, de így is 7.280 lejbe kerül ennek az összegnek a kivétele a cég és a tulajdonos számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?