Videanu és Ariton vitte csődbe a Hidroelectricát?

Összesen 440 millió lej veszteséget könyvelt el 2009-2011 között a jelenleg csődeljárás alatt lévő állami óriásvállalat, a Hidroelectrica. Ennek oka, hogy a cég olcsón kínált és drágán vásárolt elektromos energiát – derül ki a miniszterelnök ellenőrző testületének csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A dokumentum szerint a veszteséget az elő kormány gazdasági miniszterei, Adriean Videanu és Ioan Ariton okozták úgy, hogy törvénytelenül beavatkoztak a Hidroelectrica üzletpolitikájába. A jelentés megállapítja: a két politikus és egy államtitkár mellett „vélhetően törvénytelenül jártak el" a társaság vezérigazgatói is.hidroelectrica

Több hazai lap felhívja a figyelmet arra, hogy a jelentésből kimaradt Varujan Vosganian jelenlegi gazdasági miniszter neve. A liberális politikus 2008-ban is gazdasági miniszter volt, és Videanuékhoz hasonlóan szintén beavatkozott a Hidroelectrica üzletpolitikájába, ám ez csak 2009 januárjától, tehát az ellenőrök által vizsgált periódusban éreztette hatását. A dokumentum nem említi név szerint, de a vállalatot 2009-ben szociáldemokraták által kinevezett személy vezette.

Victor Ponta kormányfő szerda este a Romania TV-ben azt nyilatkozta: a Hidroelectricánál „egyértelmű bűncselekmények történtek", amelyeket kötelessége kivizsgálni a korrupcióellenes ügyészségnek.

Kimaradt?