Ennyit pénzt hagytak az országban az első félévben a külföldi turisták

Személyenként átlagban 2.409,3 lejt költöttek el az év első hat hónapjában Romániába érkezett külföldi turisták - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kimutatásából. 

E szerint a jelzett időszakban 1,273 millió külföldi látogatót szállásoltak el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ők összesen 3,068 milliárd lejt költöttek el. Csak a második negyedévben 793.000 külföldi kereste fel a hazai kereskedelmi szálláshelyeket, összesen 1,938 milliárd lejt hagyva az országban. 

Az első hat hónapban Romániába látogatott külföldiek közül a legtöbben - 60,3% - üzleti célból érkeztek (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vettek részt), 39,7% magáncélból jött (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, vásárolni, orvosi kezelésre jött, átutazóban volt stb.). 

A statisztikák szerint a legtöbb pénzt, kiadásuk mintegy 52,7%-át, szállásra költötték a turisták. 

Az INS kimutatásai szerint továbbá a külföldi látogatók 50,4%-a turisztikai ügynökségen keresztül jött, 32,8%-uk pedig maga szervezte meg az utazását. A legtöbben, azaz a turisták 80,6%-a, repülővel érkeztek Romániába, 11,5%-uk saját gépkocsival, 6,2%-uk autóbusszal, 1,7%-uk pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba - mutat rá az INS közleménye. 

Kimaradt?