Idén több méhész igényelt támogatást

Idén összesen mintegy 48,5 millió lej értékben igényeltek támogatást a romániai méhészek az Országos Méhészeti Program (PNA) keretében; ez az összeg 42%-kal meghaladja a 2018-as támogatási keretet - közölték a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) illetékesei az őszi mézvásáron, amelyet Bukarestben tartottak a hétvégén. 

Az Országos Méhészeti Program keretében augusztus 1-jéig fogadták a támogatási kéréseket. "Tavalyhoz képest csaknem ezerrel nőtt az igénylők száma, mintegy 5.300 méhész összesen 48,5 millió lejre nyújtott be igénylést. Az idei program költségvetése 34 millió lej, ami részben az állam, részben az Európai Unió büdzséjéből kerül ki" - magyarázta az APIA szakembere, Cristina Şurlea. 

Mivel jelentősen nőtt az igénylések száma, a támogatás összege ezzel arányosan csökkenni fog, hogy a megszabott feltételeknek eleget tevő minden kérelmező részesülhessen belőle. A 2017-2019-es Országos Méhészeti Program keretében méhbetegségek megelőzésére, különféle eszközbeszerzésre és állományvásárlásra kérhetnek támogatást a romániai méhészek. 

Országos szinten a hozzávetőlegesen 900.000 méhcsaláddal rendelkező mintegy 40.000 méhész évi 22.000 tonna mézet termel. Ezzel a mennyiséggel Románia a harmadik helyet foglalja el az európai országok rangsorában. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?