Az államcsődöt választják a büszke ciprusiak?

Több elemző szerint államcsőddel lenne egyenértékű, ha a ciprusi parlament délutáni (helyi idő szerint 17 órakor kezdődő) ülésén nem megy át egyetlen javaslat sem a bankbetétesek megadóztatásáról. Az intézkedés a tízmilliárd eurós uniós mentőcsomag feltétele.

Az 56 tagú nicosiai törvényhozó testületben többségben vannak azok a képviselők, akik elutasítják a bankbetétek egyszeri megadóztatását, függetlenül attól, hogy azt milyen szerkezetben valósítanák meg.

Kedden percenként érkeztek friss javaslatok arról, hogyan lehetne kivonni a kisbetéteseket az adó hatálya alól. A hétfő esti állapot szerint csak a 100 ezer euró feletti megtakarításokra vetnék ki az adót, de ez feltehetően kevés lenne, így ma már a 20 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkezők is fizetnének. Az EU eredeti javaslata szerint minden ciprusinak adóznia kellene.ciprus

A Reutersnek nyilatkozó ciprusi parlamenti szóvivő szerint a büszke ciprusiak inkább elutasítják az uniós pakkot. Így viszont leállnak a bankok és a kormány nem lesz képes kifizetni a nyugdíjakat, a közalkalmazotti béreket és a szociális juttatásokat.

A szombaton bejelentett, 10 milliárd eurós uniós mentőcsomagról meghirdetett rendkívüli ciprusi parlamenti ülésnapot először hétfőre, majd keddre halasztották. Az uniós támogatás feltételéül szabott intézkedések a bankbetétek egyszeri megadóztatását is tartalmazzák, és mintegy 5,5 milliárd euró bevételhez juttatnák Ciprust.

A helyi hatóságok a pánik elkerülése céljából elrendelték a bankok zárva tartását csütörtökig. Cipruson tüntetések voltak, az utcára vonult emberek azt skandálták "El a kezekkel Ciprustól!" A felháborodott tömeg Nicosiában a parlament előtt adott hangot nemtetszésének.

Kimaradt?