Az átalányadó módosításában reménykednek a háromszéki gazdák

A háromszéki gazdák a mezőgazdasági átalányadó módosításában reménykednek, jelentette ki lapunk érdeklődésére Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a februárban életbe lépett mezőgazdasági átalányadó érzékenyen érinti a székelyföldi gazdákat, hiszen a térségre a kis és középgazdaságok jellemzőek, amelyekre komoly terhet jelent az adó kifizetése.

Könczei Csaba szerint elkerülhetetlen volt a mezőgazdasági adó bevezetése, hiszen eddig csak azok a gazdák fizettek, akik rendelkeztek vállalkozói engedéllyel, miközben a gazdák többsége magánszemélyként semmit nem fizetett a közkasszába. A szakember ugyanakkor bírálta a törvény megalkotásának módszerét. Szerinte a jogszabály egy bukaresti íróasztalnál találtak ki, anélkül, hogy kikérték volna a területi hatóságok és szakmai szervezetek véleményét.

Könczei hozzátette: úgy érzi, a törvényhozók részéről van hajlandóság az adónem változtatására. Az érintettek azt szeretnék, hogy növelnék az adómentességet élvező állatállomány számát és a mezőgazdasági területek méretét és csökkentenék a megszabott jövedelemalapokat.konczei

A jelenlegi szabályozás szerint kultúránként 2 hektáros területig nem kell átalányadót fizetni, így ha egy gazda több terményt ültet, akkor 6-8 hektárig adómentességet élvez. Háromszékre a krumplitermesztés jellemző, erre a kultúrára hektáronként 3488 lejben állapították meg a jövedelemalapot, aminek 16 + 5 százalékát kell hogy adóként befizessék két részletben, október 15-ig, illetve december 15-ig. Az állattartók esetében 2 tehénig, 6 sertésig és 10 juhig nem kell átalányadót fizetni, ezt a mennyiséget mindenképpen növelni kellene, mondta a szakember.

A jövedelemalapokat idén a mezőgazdasági minisztérium állapítja meg, jövőtől azonban a területi mezőgazdasági igazgatóságok fogják ezt meghatározni, majd a helyi pénzügyminisztériumi kirendeltség közli az érintettekkel. Lapunk értesülései szerint egyes gazdák úgy próbálják elkerülni az adóbefizetést, hogy a birtokukban lévő földterületeket illetve az állatállományt feldarabolják és családtagjaikra íratják át.

Kimaradt?