Pityókaszezon Hargita megyében: most érdemes vásárolni

Mivel Európa-szerte gyenge volt a termés, a Hargita megyei termelők idén három év után ismét jó árban értékesíthetik a burgonyát, mert nem fenyeget, hogy az importból származó krumpli elárasztaná a piacot.

A begyűjtés nehezen megy és ez idő alatt csökkenhet némileg a burgonya ára, később azonban drágulásra számíthatunk – vélekedik Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A minőség és a hozam is elmarad a tavalyi mutatóktól, a Hargita megyei burgonyatermesztőket azonban kárpótolhatja az, hogy három „szűk esztendő” után végre megfelelő áron értékesíthetik a termést.

A belvizek keresztbe tettek

A gyengébb minőség fő oka a kedvezőtlen időjárás, de az eső „kétszer áztatta el” a termést: a nyáreleji esőzés nemcsak azzal károsította a burgonyát, hogy belvizek keletkeztek, hanem azzal is, hogy a belvizek miatt sok esetben nem tudták permetezni a parcellákat, mert a gépekkel nem lehetett rámenni a földekre.

„A sok víz annyira megtömörítette a talajt, hogy most alig lehet begyűjteni a pityókát. Egyik módszerrel túl sok maradna a földön, másik módszer jelentős többletkiadást feltételez, ezért egyetlen módszer biztos: a kínlódás módszere” – fejtette ki a Maszolnak Bálint Gellért alcsíki termesztő. A nehézségek ellenére a lázárfalvi gazda átlagos évre számít: az ipari pityóka esetében a korábbi évekhez hasonlóan hektáronként 20–25 tonnás hozammal számol, az étkezési pityókája pedig – amit később gyűjt be – kielégítőnek mutatkozik. Bálint Gellért szerint azok a gazdák húzzák a rövidebbet, akik nem tudtak vagy nem akartak befektetni a növényvédő szerekbe.

Török Jenő, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: a hozamot nagyban befolyásolta az is, hogy a vízelvezető rendszerekre mennyire figyeltek a gazdák. „Ahol megfelelő drénezéssel elvezették a vizet, és a permetezés sem maradt el, hektáronkénti 40 tonnát is begyűjtenek. De nagyon sok esetben csupán 13–14 tonnával lehet számolni” – közölte az igazgató.

Török Jenőtől megtudtuk: csütörtökig 2540 hektárról gyűjtötték be a burgonyát, és a tavalyi 26,3 tonnás hozammal szemben 24 tonna körül mozog az átlagos hozam. A 7500 hektárnyi pityókaföld jelentős részét, mintegy 500 hektárt károsított a belvíz – tudtuk meg.

Kisebb területen több pityóka

Hargita megyében egyébként rohamosan csökken a pityókaföldek mérete: míg 2001-ben több mint 15 ezer hektáron termesztettek pityókát, mostanra már 7500 hektárra csökkent az érték. A termés azonban nem feleződött meg, sőt: akkor 214 ezer tonna burgonyát gyűjtöttek be, tavaly pedig – 8250 hektárról – 216 ezer tonnát.

„Nagyon sokat nőtt az átlagtermés, a 14,2 tonnás hozamnak közel a duplájáról beszélhetünk. Közben változtak az étkezési szokások, főként pedig megnyíltak a piacok, és már nem az van, mint régen, hogy a csíki pityóka valutának számít, bármire cserélhető. A termesztők egyre felkészültebbek, szakavatottabbak. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy a csökkenő pityókaföldek oda vezetnének, hogy krumpli nélkül maradunk” – fejtette ki Török Jenő. Az igazgató szerint az értékesítés terén is haladunk, de még van tanulni való.

Bevétel szempontjából jó lesz az év

Az utóbbi három évben nem alakult jól a burgonya piaci ára. Egyrészt belföldön és külföldön is nagy volt a konkurencia, sőt közvetetten az oroszországi embargót is megéreztük: Európa országaiból – főként Lengyelországból – nagy mennyiségű, az orosz piacra szánt krumpli „zúdult” Romániára. Ez nagy mértékben leverte a hazai krumpli árát, a megszokott árak harmadára csökkent a kilónkénti egységár.

A 40 banis pityókák időszakának azonban véget vet ez az év: mivel a nagy hagyománnyal bíró burgonyatermesztő országokat aszály sújtotta, nekik sincs „fölösleges” krumplijuk, így a gazdáknak nem kell attól tartaniuk, hogy az import krumpli idén is leveri az árakat. Máris 1–1,20 lejről indult a krumpli kilója.

„A piac kiszámíthatatlan, de valószínűsíthető, hogy a betakarítás idejére, a következő hetekben kicsit olcsóbb lesz a krumpli. 10 banis árcsökkenésre tippelnék. Ennek oka, hogy a tárolási gondokkal küzdő termelőknek szabadulniuk kell a krumplitól. A gazdáknak viszont azt javasolnám, hogy ha tudják tárolni a pityókát, akkor várjanak az értékesítéssel, mert a tapasztalat szerint november-decemberre ismét jobb árat kérhetnek” – vélekedik Török Jenő.

Ebből a megközelítésből tehát a háztartásoknak mostanában érdemes megvásárolniuk az étkezési burgonyát.

Kapcsolódók

Kimaradt?