Jóváhagyták a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztési stratégiáját

A repülőtőr fejlesztésének elő-megvalósíthatósági tanulmányában 4 fejlesztési tervet dolgoztak ki a szakértők. Ezek közül a legkomplexebb projekt megvalósítását választotta ki és hagyta jóvá csütörtökön a Maros Megyei Tanács – közölte az önkormányzati testület sajtóirodája.

A kiválasztott fejlesztési terv szerint a repülőteret közép- és hosszútávon déli és északi irányba is ki fogják terjeszteni a repülőtér jelenlegi tulajdonában lévő, illetve az azon kívül eső területekre is. Ez a fejlesztési terv összesen 26 célkitűzés megvalósítását foglalja magába, köztük a kifutópálya 2500 méterre való meghosszabbítását is. A tervbe foglalt beruházások összköltségét 784 millió lejre becsülték a szakértők.

A csütörtöki tanácsülésen a repülőtér költségvetésének módosításáról is döntöttek. A költségtételek átcsoportosításával új beruházásokat hagytak jóvá, így többek között 1,1 millió lejt egy mozgássérült lift vásárlására, 90 ezer lejt egy új sürgősségi helyzetekben bevethető intervenciós autó vásárlására, 18 ezer lejt egy új légkondicionáló berendezésre, 5 ezer lejt egy lézeres madárriasztóra, és 200 ezer lejt egy új parkolási rendszer kialakítására, amelyből idén csak 23 ezer lejt fognak elkölteni.

Módosul a megye költségvetése

A költségvetés-kiigazítás során az alárendelt intézményeknek hagytak jóvá költségvetés kiegészítést, hogy biztosítani lehessen az intézmények megfelelő működését. A Lakosság-nyilvántartó Hivatal 50 ezer lejt kapott, a megyei érdekeltségű objektumok őrzőszolgálata 445 ezer lejt, a Maros Megyei Múzeum 200 ezer lejt, a Maros Művészegyüttes 400 ezer lejt, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia 2,183 millió lejt, a megyei kulturális központ 69 ezer lejt, a Vatra folyóirat szerkesztősége 15 ezer lejt, a Látó folyóirat szerkesztősége 15 ezer lejt, a Maros Megyei Könyvtár 200 ezer lejt, a Maros Megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálat 128 ezer lejt.

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségvetését 4,806 millió lejjel egészítette ki a megyei tanács, ebből az összegből a szeptemberi működési költségeket és fizetéseket tudják fedezni. Az igazgatóság fenntartásának költségeit így teljes mértékben a megyei tanács fedezi, pedig a költségek nagy részét az állami költségvetésből kellene biztosítani. Bízunk benne, hogy hamarosan lesz állami költségvetés-kiegészítés, amely orvosolja a jelenlegi helyzetet, hiszen ha az év hátralevő részében sem utal pénzt a kormány a szociális intézményeknek, akkor a megye beruházásokra szánt alapjaiból kell pénzt elvenni ahhoz, hogy biztosítani lehessen az Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság működését.

Emellett belefoglalták a megye költségvetésébe azt a 302 ezer lejt, amelyet a kormánytól kapott Maros megye a centenárium és a világháború évfordulójának ünneplésére. Az összeget a Maros Megyei Múzeumnak és a Maros Megyei Könyvtárnak továbbította a megyei önkormányzat.

Ingatlanokat vásároltak

A tanácsosok csütörtökön hagyták jóvá a két ingatlan megvásárlását. Az egyik ingatlan Szentlászlón található és 63 ezer lejbe került. A 4474 négyzetméteres telken jelenleg három építmény áll, és a tervek szerint ezt a területet egy szabadtéri néprajzi múzeummá alakítanék, ahol a nyárádmenti, Kis-Küküllő menti, Alsó-Maros menti és mezőségi hagyományos háztartásokat és mesterségeket (fazekasság, fafeldolgozás, kötés, szövés, illetve a mezőgazdasági tevékenységek közül a szőlőtermesztést).

A másik ingatlan Mikházán található és 54 ezer lejbe került. Ez egy hagyományos falusi háztartás, amely a római régészeti lelőhely közvetlen közelében található. Az ingatlanban egy interdiszciplináris kutatóközpontot szeretne kialakítani a megyei múzeum. Tervezik többek között egy tisztító, konzerváló és restauráló laboratórium kialakítását, egy irodát, ahol digitalizálhatják a leleteket és feldolgozhatják a terepen gyűjtött adatokat, egy ideiglenes raktárt a régészeti leletek számára, egy raktárt a szerszámok számára, egy öltöző és egy illemhelység kialakítását a múzeum alkalmazottai számára.

A megyei múzeum középtávú tervei között szerepel az is, hogy az egyik épületet átalakítsák, és abban múzeumpedagógiai és kísérleti régészeti tevékenységeket folytassanak, illetve, hogy kialakítsanak egy multifunkcionális konferenciatermet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?