Ősszel startol a Start-up Nation, a pályázás egyszerűsítésén dolgoznak

Azok számára, akik rendelkeztek önrésszel, sikeresnek bizonyult a tavalyi Start-up Nation elnevezésű program, amelynek keretében 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak fiatal vállalkozók uniós alapból - tájékoztat az Erdélyi Magyar Televízió. Idén újra meghirdetik a programot és egyszerűsítik a pályázási feltételeket - jelentette be az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter Marosvásárhelyen.

Marton Horațiu az egyike azoknak, aki rendelkezett önrésszel, mielőtt pályázott volna. Kávézót nyitott abból a pénzből, amelyet a Start-up Nation program keretében nyert el. Azt mondja, nagyon megérte pályázni: „Sikeres üzletről beszélhetek, amelyet négy hónappal ezelőtt tettünk talpra. Minden a terv szerint halad, sőt még jobban, mint amire számítottunk. Enélkül a pénzösszeg nélkül lehetetlen lett volna. Valóban, volt egy kis önrészem is, de a Start-up Nation program óriási támogatás volt számomra”. 

Sós István például IT-céget alapított. Elmondta, a projekt átlátható, nem nehéz megírni a pályázatot és van esély a nyerésre. 

Egyszerűsítenek a kiíráson

A tavalyi kiírás szerint legtöbb 10 ezren nyerhették el a 200 ezer lejes vissza nem térítendő támogatást. Eddig 8444 finanszírozási szerződést írtak alá, és mintegy 6500-an kapták meg a támogatást. Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős tárcavezető elmondta, egyszerűsíteni szeretnék idén a pályázati feltételeket. 

„A célunk, hogy megértsük, mi működött jól, illetve kevésbé jól a Start-up Nation program 2017-es kiadásában. Erre azért van szükség, hogy a 2018-as kiadása gördülékenyebben menjen, hatékonyabb legyen, mint az előző évi, és egyenlő bánásmódban részesüljenek a résztvevők a bankfiókoknál és a regionális ügynökségeken országszerte” - mondta a tárcavezető. 

Kiemelte, kevesebb dokumentációt kérnek majd a pályázóktól, három bankkal pedig már meg is állapodtak a finanszírozásnak a nyertes pályázók felé történő folyósításáról. A tárcavezető azonban továbbra sem tudott pontos dátumot megjelölni, csak annyit mondott, ősszel rajtol az idei Start-up Nation. 

Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke korábban hangsúlyozta, hogy a bankokat és a magánszféra képviselőit jobban be kellene vonni a porgramba, hogy az gördülékenyebben menjen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?