Közlekedési minisztérium: az úthasználati díjat még 2014-ben növelni kellett volna

A nehéz gépjárművekre vonatkozó úthasználati díjat még 2014-ben növelni kellett volna, az intézkedés tovább nem odázható, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen - írja a közlekedési minisztérium csütörtöki közleményében. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány jelentősen megdrágítaná az úthasználati díjat. Az új árakat itt böngészheti. 

"Az intézkedés csak a 3,5 tonnánál nehezebb teherautókat érinti, és a vonatkozó, 1999/62/CE uniós irányelv gyakorlatba ültetését jelenti. Ezt 2014. március 1-jéig kellett volna átültetni a hazai jogrendbe. Az intézkedés tovább nem odázható, mert fennáll annak a veszélye, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen. Az európai normák napi 12 eurós tarifát rögzítenek minden 3,5 tonnánál nehezebb áruszállító járműre. Ezek alapján kerültek újraszámításra a 7, 30, 90 napos és 12 hónapos periódusok díjai, figyelembe véve az irányelv által ajánlott arányosságot. Az A, B,G és H kategóriájú járművek úthasználati díjai nem módosultak" - írja a dokumentumban. 

A minisztérium szerint megpróbálták minimalizálni a díjszabás hatását a szállítókra, így a 12 tonnánál nehezebb (F kategóriás) teherautók éves úthasználati díját továbbra is 1.210 eurós szinten tartják. A vonatkozó kormányrendelet szeptember 1-jéig van közvitán. A közlemény jelzi, hogy Bulgáriában idén januártól már bevezették a 12 euró/napos tarifát. 

Több tízezer kamiont érint

Válaszában a Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR) felhívja a figyelmet, hogy az intézkedés 30.000 kamiont érint, amelyek tömege 3,5 és 12 tonna között van, és amelyeknek útdíj-növekedésük, tömegük függvényében, 33%-200% között van. 

Az Európai Bizottság most azon dolgozik, hogy módosítsa ezt az irányelvet, hogy az úthasználati díjat ne az idő függvényében (mint jelenleg Romániában), hanem a megtett kilométer alapján kelljen fizetni. A bizottság szerint ez jobban tükrözné az "aki szennyez, fizet" elvet. Az UNTRR álláspontja szerint Romániában "a legnagyobb gondot az infrastruktúra fejletlensége" jelenti. 

Jelenleg Romániában (autópályák összhossza 748 km) egy személygépkocsira évi 28 euró úthasználati díjat kell fizetni. Ez az összeg Ausztriában (1.720 km) 87,3 euró, Magyarországon (1.500 km) 140 euró, Bulgáriában (800 km) 50 euró, Németországban pedig (13.000 km), a tervek szerint 2019-től, 130 euró lesz évente.

Kapcsolódók

Kimaradt?