Több ezer hazai milliomos szerezhette adócsalással a vagyonát

Egy svájci hitelintézet tanulmánya tízezerre teszi a hazai dollármilliomosok számát. Egyes szakértők szerint, ha figyelembe vesszük a fekete jövedelmeket is, akkor legalább másfélszer annyian vannak.

Tízezer román állampolgárnak van minimum 1 millió dolláros vagyona, legalábbis ezt állítja a Credit Suisse svájci bank legfrissebb nemzetközi tanulmánya. A legtöbb milliomos, cseppet sem meglepő módon, az Amerikai Egyesült Államokban él, számuk 15,3 millió. A második helyen Japán áll, 2,6 millió dollármilliomossal, majd Nagy-Britannia következik, 2,1 millióval.

Németországban, Kínában és Franciaországban egyaránt 1,9 millió polgár vallhatja magát milliomosnak amerikai dollárban, míg Olaszországban és Ausztráliában 1,2 millióan, Kanadában pedig 1 millióan. Az Európai Unió ex-szocialista tagállamai közül Lengyelországban él a legtöbb dúsgazdag, 57 ezer, Csehországban 30 ezer, Magyarországon azonban csupán 4000. Szembeötlő a Magyarország és Csehország közti eltérés, mivel mindkét állam lakossága 10 millió körüli.

Egyes szakértők kétségbe vonják a Credit Suisse Romániára vonatkozó adatainak hitelességét, mivel a svájciak kizárólag a törvényes, bérekből, adás-vételekből, illetve nyereségrészedésekből származó jövedelmeket vették figyelembe. „A romániai adócsalás, amihez hozzájön még a korrupció, éves szinten legkevesebb 10 milliárd eurót tesz ki. Ebből az következik, hogy még legalább 5000 milliomos van, de lehet, hogy még annál is több” – véli Andrei Caramitru, a Kessel Run Ventures pénzügyi tanácsadó cég vezérigazgatója.

Romániában jól járnak a gazdagok

Egy másik pénzügyi tanácsadó- és auditáló cég, a KPMG szakemberei szerint, a hazai adótörvények EU-s szinten a legkedvezőbbek közé tartoznak a nagy vagyonok birtokosai számára. Jónéhány tagállam progresszív adórendszert alkalmaz, vagyis a jövedelem növekedésével párhuzamosan nő az adókulcs is.

Az Unióban vannak olyan országok is, melyek speciális, úgynevezett szolidaritási adóval terhelik meg a kiemelkedően nagy jövedelmeket, illetve megadóztatják a vagyonokat, az örökségeket s a luxustárgyként számon tartott ingóságokat, például a jachtokat. Svájcban a vagyoni különbségeket nem csupán az adózásnál veszik figyelembe, hanem a bírságok megállapításánál is, minél többet keres valaki, annál nagyobb összeget kell fizetnie, például gyorshajtás esetén.

Idehaza ellenben az adórendszer egységes mindenki számára, függetlenül attól, hogy minimálbérrel fizetik, vagy multimilliomos. A jövedelemadó 10 százalék, a cégek nyereségéből felvett részesedésből pedig mindössze 5 százalékot von el az állam adó címén. Az örökségek után nem kell adót fizetni, azzal a feltétellel, hogy az örökös a korábbi tulajdonos elhunytától számított két éven belül a saját nevére íratja azt, s a határidő túllépése esetén is csupán 1 százalék az adó.

A Credit Suisse szerint Romániában 234 ezer embernek van 100 ezer és 1 millió dollár közötti vagyona, a 10 ezer és 100 ezer dollár közötti vagyonnal rendelkezők számát pedig 5,8 millióra becsüli a tanulmány.

Kapcsolódók

Kimaradt?