Az italgyártók keresnek a legtöbbet a romániai fogyasztókon

A legjobban gazdálkodó cégeknél minden egyes lej bevételből 25 bani tiszta nyereség volt. A hatékonysági rangsor első és harmadik helyén is erdélyi vállalat áll.

Az italgyártás a leginkább kifizetődő üzlet idehaza, derül ki a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak az általános fogyasztási javak területére koncentráló elemzéséből. A vállalatoknak a profitráta alapján összeállított rangsorában az első 20 között 11 olyan van, az első 10-ben pedig 8, amely szeszes italokat-, ásványvizet- vagy üdítőket palackoz és forgalmaz.

Az elemzés rácáfol erre a közvélekedésre, hogy a multinacionális nagyvállalatok keresnek leginkább a vásárlókon, a toplistát ugyanis egyértelműen a belföldi kézben levő vállalkozások dominálják. A legjövedelmezőbbek tavaly a Prodvinalco és a Croco voltak. Előbbi egy jellemzően olcsó tömény italokat gyártó kolozsvári vállalat, amelynek Kisbács községben van a palackozó üzeme. A Prodvinalco Rt., amelynek többségi tulajdonosai helyi üzletemberek, 2017-ben 54 millió lejes árbevétel mellett 13,6 millió lej nyereséget ért el, ami igazán tekintélyes, 25 százalékos profithatékonyságot jelent.  

A Coca-Cola a legjobban teljesítő multi

A Croco egy onyesti vállalat, amely főleg kekszeket gyárt, s tavaly 36,3 millió lej volt a nettó nyeresége. A dobogó harmadik fokára egy bánsági cég, a Cramele Recaș került. A Temesrékásban székelő pincészet 24 százalékos profithatékonysággal dolgozott tavaly, 148 millió lejes bevételből 34,9 millió lej volt a nettó nyeresége. A bortermelők közül a küküllő-menti Zsidvében működő Jidvei került még be a legjobbak közé, 11 százalékos profitrátával.

A legjobban teljesítő multi a hetedik helyen tanyázó Coca-Cola HBC volt. A görög tulajdonban levő vállalatnál a tiszta profit az éves árbevétel 15 százalékát tette ki. A Coca-Cola HBC 337,8 millió lej profitot könyvelt el tavaly, ami a legnagyobb összeg volt az általános fogyasztási javak területén.

A borszéki víz 10 százalék hasznot hoz

Az első húszban egyetlen magyar érdekeltségű cég van, a Romaqua Group, melynek társtulajdonosa a székely Pálfi Miklós. A Borszéken bejegyzett, ásványvízen kívül üdítőitalokat és sört palackozó, illetve kávét forgalmazó vállalat megközelítőleg 10 százalékos profithatékonysággal dolgozott, 71 millió lej nyereséggel zárta a tavalyi évet.

A toplistára két további ásványvizet- és üdítőt gyártó vállalat, a Rio Bucovina és a Carpathian Springs került még fel. Némileg meglepő módon a legprofitábilisabb sörgyártó sem egy multi lett, hanem az onyesti Albrau Prod, mely 17 százalékos hatékonysággal, 31 millió lej árbevétel mellett ért el 5,3 millió lej nyereséget.

Az Avon kilóg a sorból

A hazai sörpiacot uraló négy gigász közül csak a Holland Heineken került be a legjobbak közé, 11 százalékos profithatékonysággal, elmaradva egy Prahova megyei kistermelő, a Zăganu márkával nyomuló Fabrica de Bere Bună 14 százalékos eredményétől.

Az italgyártók közül a töményeket és borokat egyaránt palackozó Alexandrion Group került még be a legjobbak közé. A 20-as listán egy erdélyi van még, a baromfihússal kereskedő gyulafehérvári Transavia. A leghatékonyabban gazdálkodó cégek között tavaly egyetlen olyan volt, mely nem étel vagy italt állít elő, a kozmetikumokban utazó Avon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?