SAR: káoszhoz vezetnek a jelenlegi régiók

Az RMDSZ szakértői anyagaival egybecsengő véleményt fogalmaz meg a jelenlegi romániai fejlesztési régiókról és ezek befagyasztásának következményeiről szóló jelentésében a Román Akadémiai Társaság (SAR) elnevezésű független elemzőcsoport (think tank).

A román szakértők többek között megállapítják: káoszhoz vezet és az ország szociális és gazdasági integritását veszélyezteti, ha a kormány 2014-2020 között megőrzi a jelenlegi régiós felosztást. A tanulmány adatokkal bizonyítja, hogy 2007 óta jelentős gazdasági fejlődési különbségek mutatkoztak az egyes régiókon belüli megyék, illetve a régiók között is, és ez a tendencia folytatódik.

„Ez az a jelenség, amit az RMDSZ Románia dél-amerikanizálódásának nevezett, és amelyre már évek óta felhívta a figyelmet" – kommentálta a SAR jelentését a maszol.ro-nak Csutak István. A regionális politikák szakértője elmondta, egy kivételével egyetért a tanulmány valamennyi következtetésével.

Így azzal is, hogy a régiók szükségleteit felmérő regionális operatív terv eleve elhibázott volt, illetve azzal, hogy a regionális fejlesztési ügynökségek nem töltötték be a szerepüket, ellenkezőleg, sokszor megnehezítették az uniós pénzek lehívását.regiokkicsi

„Senki nem nézett az ügynökség alkalmazottai körmére. Gondjuk volt arra, hogy ne legyenek mutatók, ne lehessen nyomon követni az elköltött pénzek hatását" – magyarázta Csutak. Emlékeztetett arra, hogy a regionális fejlesztési ügynökségek tartják a kapcsolatot a pályázókkal, ám ezek a hivatalok bürokratikusan, pályázatellenesen viszonyultak a pályázókhoz.

„Emellett szigorúan csak a politikai megrendelésre járnak el, hiszen ezeket az ügynökségeket a megyei tanácsok hozták létre és tartják el. Az ügynökségek igazgatói pedig megtanulták, hogy kinek mennyi az ára, kinek kell hidat ígérni, kinek a rokonságát kell pályázattal ellátni. Rengeteg az érdek-összefonódás, de ez senkit nem zavar" – jelentette ki Csutak.

A RMDSZ szakértője a SAR jelentésében foglaltak közül csak azzal a javaslattal nem ért egyet, hogy a jelenlegi regionális fejlesztési ügynökségeket az operatív programokat irányító hatóságokká kellene előléptetni. Csutak szerint ugyanis a kudarcnak része nem csak a jelenlegi régiós felosztás, hanem az intézményi keret is.

„Nem lehet azt mondani, hogy minden megoldódik, ha az egyik leggyengébbik láncszemét az intézményi keretnek, a regionális fejlesztési ügynökségeket irányító hatósággá léptetem elő. Ha ez megtörténik, akkor egy országos csirkefogó helyett lesz nyolc kisebb csirkefogó" – jelentette ki.

Kimaradt?