Több tízmillió eurót költenek Kolozsváron az Untold résztvevői

A városi és a megyei önkormányzat viszonylag keveset, 132 ezer eurót gombol le a csütörtök este Kolozsváron elkezdődő Untold szervezőiről. A fesztiválozók tavaly – becslések szerint – 30 millió eurónál is többet költöttek.

A zene négy napon át tartó monumentális ünnepe az idén csütörtök és vasárnap között zajló Untold, kolozsváriak tízezrei számára azonban változatos bosszúságok forrása, valóságos isten csapása.

A fesztivál idejére kerítéssel zárják el a Sétateret és közvetlen környékét, ami a gyalogosokat is jókora kitérőre kényszeríti, arról nem is beszélve, hogy megnehezíti a járműforgalmat, ráadásul több buszjárat is megváltozott útvonalon közlekedik. A legtöbben azonban a hajnalig brutális hangerővel dübörgő zene miatt szidják az ország legnagyobb fesztiváljának szervezőit, illetve az önkormányzatot, mely eltűri a fél városnak álmatlan éjszakákat okozó csendháborítást.

Jól járnak az önkormányzatok

A városvezetésnek egyelőre esze ágában sincs kitiltani a központból a gigarendezvényt, arra hivatkozva, hogy hatalmas a marketingértéke Kolozsvár, sőt az egész ország számára. Ez nehezen számszerűsíthető, az Untoldnak köszönhetően azonban közvetlen bevételei is vannak a városnak.

Tavaly 240 ezer lej folyt be a helyi önkormányzat kasszájába bérleti díjak formájában, s idén is hasonló az összeg. A szervezők 44 944 lejt fizetnek a Sétatér használatáért, a többi pénz a sétatéri kaszinó és a Horia Demian Sportcsarnok bérleti díja. A közterület fenntartó önálló ügyvitelű vállalat, a RADP tavaly 83 475 lejt számolt fel az Untold számára végzett szolgáltatásokért, a megyei önkormányzat pedig 285 ezer lejt kért a Kolozsvár Aréna stadion használatáért.

A két önkormányzatnak tehát összesen 609 000 ezer lejt, mintegy 132 ezer eurót hozott a fesztivál. Ez természetesen nem tiszta nyereség, a pénz egy részét elviszik a fesztivál generálta többletkiadások, a hatalmas víz- és áramszámlák, illetve a gyepszőnyeg felújításának költségei. Jól járnak ugyanakkor a kolozsvári egyetemek is, amelyek egy-egy négyágyas kollégiumi szobát 1500 lejért adnak ki a fesztivál négy napjára.

A fesztiválozók egyhatoda külföldi

A szervezők szerint az európai viszonylatban is számon tartott rendezvény közvetve sokkal több pénzt hozott a helyi közösségnek. Becsléseik szerint az első évben, 2015-ben, 18 millió eurót költöttek el szállásra, közlekedésre, vásárlásra, evésre-ivásra a fesztiválozók, tavaly pedig már 32 milliót.

Nagyságrendileg reálisnak tűnik ez az érték, mivel az Untold hatalmas tömegeket vonz, a résztvevők száma tavaly 330 ezer volt. Ez persze lényegesen kevesebb egyént jelent, mivel ha valakinek mind a négy estére szóló jegye van, akkor négyszer veszik számításba. Mivel a tavalyi fő attrakción, Martin Garrix buliján közel 90 ezren tomboltak a stadionban, valószínű, hogy a teljes fesztivál egyéni résztvevőinek a száma 100 ezer felett volt. A szervezők azt állítják, hogy a fesztiválozók egyhatoda külföldi, s természetesen rengeteg a más városból érkező belföldi.

A fesztivál idei költségvetése meghaladja a 12 millió eurót, a bevételek ennél természetesen jóval többet tesznek majd ki.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?